[uppdat. 2022-11-12]

Här spelas inte bara Beethoven, Brahms och Mozart. Faktum är att Västerås Sinfonietta med sin chefsdirigent Simon Crawford-Phillips ägnar en imponerande andel av konserttiden under säsongen 2022–2023 åt en riktigt bred blandning av nyare musik, inklusive två uruppföranden.

De 33 musikerna i sinfoniettan rör sig ledigt mellan Hugo Alfvén, Britta Byström, Felix Mendelssohn, Arnold Schönberg, Magnus Lindberg, Heta Aho, Jonathan Dove, Anders Nilsson, Jörg Widmann och många andra som verkligen är hörvärda.

Under säsongen leds Västerås Sinfonietta av chefsdirigenten Crawford-Phillips vid sex konserter samt vid övriga av Fredrik Burstedt (SWE), Chloé van Soeterstède (FRA), Clemens Schuldt (GER), Jessica Cottis (AUS/GBR), Taavi Oramo (FIN) och Anna-Maria Hellsing (FIN).

Uruppföranden

I slutet av september blev det uruppförande i kammarorkesterformat av Benjamin Staerns Sånger om bländvit kärlek med Anna Larsson som solist. Detta halvtimmesverk hade sitt första uruppförande med Helsingborgs Symfoniorkester redan 2014 och hördes även vid Tonsättarweekend i Stockholms konserthus i april 2022.

Det andra uruppförandet blir i april 2023: en 20-minuters violakonsert av Katarina Leyman som framförs av Ellen Nisbeth (vinnare av Solistpriset 2012, som första violast).

Men egentligen räknar Leyman även sin Svit ur Transient Skies från 2012 som ett uruppförande (den 2 februari 2023), som är grundligt omarbetad för detta framförande i sinfonietta-version.

Dessutom har Katarina Leyman denna säsong komponerat en tre-minuters fanfar till Västerås Sinfoniettas galakonsert den 7 september; Västerås konserthus firade då 20 år.

Stor andel samtida musik

Med den ganska blygsamma totaltiden av de verk som framförs i säsongens konserter (977 min), är det värt att notera att den samtida musiken svarar för 26,6 %. Ett toppresultat bland de svenska orkestrarna.

Verk av kvinnliga kompositörer har en andel på 14,4 % och samtida kvinnliga kompositörer svarar för 13,3 % av sinfoniettans exekverade musik i Västerås konserthus.


Beräkningarna för Näringsdeklarationerna är gjorde utifrån publicerade säsonggsprogram. Statistiken omfattar samtliga specificerade konserter med resp orkester och deras orkestermusiker (t ex i kammarmusikprogram). Ospecificerade konserter, som barn-, skol- och familjeföreställningar, är inte medtagna. Inte heller andra orkestrars gästspel eller externa musikers solokonserter.

Foto: Jonas Bilberg

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.