Britterna i Berwaldhallens planeringsledning lämnar sina tjänster. In kliver istället en svenska för Radiokören och en belgare för Sveriges Radios Symfoniorkester.

Helene Stureborg blir ny planeringschef för Radiokören vid årsskiftet och Matthieu Lescure har nyligen tillträtt som ny planeringschef för Sveriges Radios Symfoniorkester. Planeringscheferna ansvarar för programläggningen av konserterna i Berwaldhallen. 

Erfaren kördirigent

Helene Stureborg kommer närmast från en tjänst som förstelärare i musik vid Stockholms Musikgymnasium där hon verkat som dirigent och musiklärare sedan 1990. Efter organistexamen och påbyggnadsutbildning i kördirigering vid Kungl. Musikhögskolan tjänstgjorde hon som organist i några stockholmsförsamlingar och parallellt med arbetet vid Musikgymnasiet även som lärare i dirigering och ensembleledning vid Kungl. Musikhögskolan. 2002 tog Helene över Stockholms Musikgymnasiums Kammarkör som haft stora framgångar internationellt. 

2011 startade hon Helene Stureborgs kammarkör. 2018 var hon en av två dirigenter för World Youth Choir under körens turné i Kina och Inre Mongoliet. Samma år utnämndes hon till Årets Körledare av Rosenborg-Gehrmans stiftelse och FSK, Föreningen Sveriges Körledare. Under åren har Helene arbetat med många olika körer, bland annat Radiokören, som instuderare och dirigent. 

Klarinettist och kammarmusiker

Matthieu Lescure kommer närmast från tjänsten som planeringschef för Belgian National Orchestra, i konserthuset Bozar i Bryssel. Han har också arbetat som orkesterproducent på Den Norske Opera & Balett i Oslo och som planeringschef för Orchestre de Chambre de Paris i nya konserthuset Philharmonie de Paris. Matthieu Lescure har varit verksam i flera musik-startups i Paris med syfte att sprida den klassiska musiken genom digitala kanaler.

Matthieu Lescure började sin musikaliska bana som klarinettist i BBC National Orchestra of Wales och Oslo Filharmonien och som frilansmusiker i bland annat BBC Symphony, BBC Philharmonic, The Philharmonia, London, och Norsk kammerorkester.


Bilden: fr v Matthieu Lescure, konserthuschefen Staffan Becker, Helene Stureborg.
Foto: Bo Söderström


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.