Det har varit stor kulturkonferens i Mexico City. Arrangör: Unesco.

Där har 150 länder har antagit en ny deklaration om kulturens avgörande betydelse för ett hållbart samhälle. Mer än 2,500 delegater från hela världen, däribland 135 kulturministrar, deltog.

Starkt, samtidigt som man tar sig för pannan vid tanken på vilket klimatavtryck 2,500 in- och utresande personer, de flesta med flyg, orsakar med denna träff.

Mondiacult 2022 i Mexiko sägs vara den viktigaste kulturkonferensen i världen på 24 år då den senaste stora konferensen – the Power of Culture – arrangerades i Stockholm.

Historisk deklaration

Mondiacult 2022 avslutades den 30 september med en historisk deklaration om kulturens kraft och vikten av en utvecklad kulturpolitik med människans behov i centrum.  Deklarationen lyfte konstnärlig frihet, konstnärers villkor, skydd av ursprungsbefolkningar och värn av kulturarvet.

– Konst och kultur bidrar till att skapa hållbara samhällen. Det måste erkännas, värderas och synliggöras, säger Kajsa Ravin, generaldirektör vid Kulturrådet. Konstnärers förutsättningar att verka, och alla människors rätt att delta i kulturlivet ställer krav på kulturpolitiken på lokal, nationell och global nivå och att vi vågar ompröva invanda arbetssätt.

Nästa år i Sverige

Mondiacult 2022 syftade till att flytta fram positionerna för konst och kultur i hela världen. De internationella diskussionerna om konstens och kulturens betydelse ska nu fortsätta. Den 2– 5 maj 2023 är Kulturrådet och IFACCA värdar för den nionde upplagan av World Summit on Arts and Council. Temat är konstnärlig frihet (IFACCA = International Federation of Arts Councils and Culture Agencies).LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.