Musikresor till kontinentens konserthus har sedan länge arrangerats. I en annan tid färdades man med buss. Idag ska det gå fort – med flyg. Att det finns betydligt mer klimatsmarta tågförbindelser till både Wien och Leipzig är inget som arrangörer av musikresor tycks fundera över.

Och att det inte finns en Planet B verkar inte oroa arrangörerna. Här är det musikens stjärnor på Europas respekterade konsertscener som övertrumfar allt.

Musikresa med OPUS

Som när musiktidskriften OPUS till våren 2023 arrangerar en konsertresa till Wien:

– Fyra fullspäckade dagar står på programmet. Första kvällen ser vi Tosca på Wiener Staatsoper med Bryn Terfel som Scarpia. Dagen efter blir det Manon med karismatiska Pretty Yende som Manon Lescaut. På söndagen finns möjlighet att välja till en Mozartkonsert på Musikverein eller musikalen Cabaret på Volksoper.

Ciceron är Camilla Lundberg och teknisk arrangör är BK Travel Solutions i Malmö. Pris för hela kalaset: 19,900 kr.

Deltagarnas CO₂-utsläpp

Vad arrangörerna missar att informera om är den klimatpåverkan detta tilltag innebär.

Om 50 personer nappar på erbjudandet betyder det ett koldioxidutsläpp på 12,9 ton (CO₂e), med tur och returresan från Stockholm till Wien.

Ännu mera CO₂-utsläpp med SvD

Svenska Dagbladet vill inte vara sämre. Även denna musikresa till Leipzig och Dresden sker i maj 2023:

– Musiken flödar från kyrkor, konserthallar och operahus och vi lyssnar till musik från vitt skilda tider – från världens första opera Monteverdis L´Orfeo, via senromantikens gigant Mahler till Benjamin Brittens mästerverk Peter Grimes.

Ciceronen heter Karin Blomkvist Paegelow, pedagog och certifierad guide.

Resan med flyg, arrangerad av Grand Tours, går till Leipzig via Frankfurt och pågår under fyra dagar. Pris: 34,880 kr.

Inte heller i marknadsföringen av den här resan finns det spår av det klimatavtryck musikresenärerna gör. Om 50 personer följer med på denna exklusiva utflykt betyder det koldioxidutsläpp på 18,8 ton (CO₂e), med tur- och returresa Stockholm – Leipzig via Frankfurt.


Utsläppsberäkningarna är gjorda med ICAO Carbon Emissions Calculator (the official UN tool to quantify air travel CO₂ footprint).

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.