En klassiker-vinyl från 1986 (Proprius) för körnördar. S-D Sandström: Tystnar ofta nog vår sång, Lars Edlund: Saligprisningarna, Sven-Eric Johanson: Ave Krax – Ave Crux.

Tystnar ofta nog vår sång hette det verk Sven-David Sandström på beställning skrev till Svenska Missionsförbundets 100-årsjubileum – 1978. Komponerat för blandad kör, församlingssång och symfonisk blåsorkester. Det uruppfördes vid en stor s k Musikfest i Älvsjömässan. Dirigerat av Jan Lennart Höglund.

I år, 2022, är det dags för ny Musikfest; men numer är det i regi av Equmeniakyrkan (= de hopslagna samfunden Sv Missionsförbundet, Sv Baptistsamfundet och Metodistkyrkan). Det sällan framförda Sandström-verket har kompletterats med en epilog, som Equmeniakyrkan beställt av tonsättaren Mats Larsson Gothe. Uruppförandet blir i Immanuelskyrkan, Stockholm, den 28 maj.

En hyllning till Sven-David

Precis som Sven-David Sandström i sitt verk utgick från läsarsången O, hur saligt att få vandra, gör även Larsson Gothe det. Hans 6 minuter långa epilog har titeln Intet mörker där skall vara för blandad kör och brassband.

– Jag ville göra detta, dels som en hyllning till Sven-David, men också som en tröst i den tid jag levde i när jag skrev stycket – mitt under pandemin, kommenterar Mats Larsson Gothe.

– Orden ”Intet mörker där skall vara, ingen djävul, ingen död” kändes viktiga att tonsätta, då människor dog i mängd runt omkring. Orden stod för en förhoppning om en ljusare framtid. Tyvärr har saker och ting inte blivit bättre efter det, utan mänskligheten har drabbats av andra stora problem …

Vid konserten framförs även ett bekant körverk från 1940-talet, Förklädd gud av Lars-Erik Larsson.

Allt framfört av en stora skara musiker, inkl Immanuel Brass Stockholm, solister (Karolina Andersson, sopran, och Olle Persson, baryton) samt cirka 150 körsångare. Dirigent är professorn i kördirigering och kyrkomusikern Mats Nilsson.


Bilden överst: ett montage av iMusiken. Tonsättarna har aldrig träffats på detta sätt.

2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.