Ett skådespel med inkluderande mini-opera från 1774, med textskiss av Gustav III och musik av Francesco Uttini och Hinrich Philip Johnsen, får den 5 och 6 juni sin nypremiär på Musikaliska, Stockholm.

Solosångare, orkester, kör och dansare finns på scenen då Kungl. Musikaliska Akademien presenterar denna medeltida barockopera i samarbete med Stockholm Early Music Festival.

Första operan på svenska

Birger Jarl och Mechtild, ett av de första musikskådespelen som skrivits på det svenska språket, får i och med framförandena under festivalen Stockholm Early Music Festival 2022 sitt uruppförande i modern tid. Operan uppfördes 29 gånger mellan 1775 och 1779. Drygt 240 är senare är det dags igen.

I skådespelet från 1774 finns mini-operan Æglé som den här aktuella uppsättningen fokuserar på. Sångare, kör, orkester och dansare samsas på scenen i Musikaliska.

Manus till Birger Jarl och Mechtild är författat av Gustaf Fredrik Gyllenborg och Gudmund Jöran Adlerbeth.

Urpremiären skedde i Rikssalen på det Kungliga slottet i Stockholm den 8 juli 1774. Originalföreställningen, som kan beskrivas som ett allkonstverk, varade troligen i cirka fyra timmar.

Akademiens grundare bakom skådespelet

– Det är en kulturhistorisk gärning att få återskapa detta skådespel, tonsatt och författat av några av Kungl. Musikaliska Akademiens allra första ledamöter, och inte minst dess grundare, säger akademiens ständige sekreterare Fredrik Wetterqvist.

– Här får vi lyssna till musik som legat fördold i nästan 250 år, men som i ny notutgåva och med ny regi och tidstrogen koreografi görs tillgänglig igen för nya musiker, dansare och publik.

Thomas Volle. Foto Markus Gårder
Minna Nyberg. Foto:Minna Annola
Många på scenen

Thomas Volle, tenor – Birger Jarl / Apollon
Minna Nyberg, sopran – Mechtild / Æglé
Helena Schuback, sopran – Venus / Prästinna
VoNo, kör under Lone Larsens ledning
Orfeus Barock, orkester
Mark Tatlow, dirigent.
Dansare:
Matilda LarssonElisabeth Ludwig, Jonathan David Sikell, Mathias Terwander Stintzing
Patrik Sörling, regissör och koreograf
Christer Nilsson, scenograf
Karl Svensson, scenograf
Anna Kjellsdotter, kostym. Bilden överst: Iman Khayyatan, fotoBirger jarl, dvs Birger Magnusson från Bjälbo (i dagens Mjölby), Östergötland, var en svensk jarl och storman. Först styrde han informellt över Sverige som förmyndare för sin son, kung Valdemar (från 1250 tills denne kröntes 1251), sedan ihop med sonen (till sin död 1266).

Han var först gift med Ingeborg Eriksdotter med vilken han fick åtta barn, därefter med Mechtild av Holstein, dansk drottning (omdiskuterat om de fick dottern Christine Birgersdotter).

Birger jarl (1210–1266) och Mechtild (ca 1220–1288) är båda begravda i Varnhems klosterkyrka, Skara.


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.