Som första kvinnliga konstmusiktonsättare får den finlandssvenska tonsättaren Cecilia Damström (f. 1988) ett av Nordens största musikpriser, Teostopriset, för sitt verk ICE för symfoniorkester (från 2021). Hon tog emot priset vid en ceremoni i Musikhuset i Helsingfors den 19 maj.

Verket ICE tar fasta på ”hur det känns då isen smälter i klimatförändringens tid” och är skrivet på beställning av Lahti Stadsorkester, (Lahti var Europas miljöhuvudstad 2021).

– Uppdaterar musiken till 2020-talet

Enligt juryn är Cecilia Damström en tonsättare som”fördomsfritt uppdaterar den klassiska samtida musiken till 2020-talets värld. ICE skapar filmiska, kraftfulla och hotfulla bilder som flödar när orkesterns starka uttryck förmedlar händelserna likt en naturkraft.  Även om verket är ett starkt anförande om klimatförändringar och bildar en helhet med en isskulptur designad av arkitekten Erkko Aarti, kan kompositionen också stå för sig själv som ett kraftfullt musikverk.”

Cecilia Damström anser att hon och andra konstnärer har ett ansvar att försöka göra världen till en bättre plats, genom att engagera sig i olika samhällsfrågor.
– Jag tror att det är lätt att man distanserar sig från olika kriser om man endast läser rena fakta. Som konstnärer kan vi väcka emotionellt engagemang och empati för vår planet och våra medmänniskor, då är det svårare att titta bort.

Ett av Nordens största kulturtpriser

Teostopriset, som delats ut sedan 2003, är ett av Nordens största konstpriser, som årligen delas ut. Syftet med priset är att öka kunskapen om finländska musikskapare och förbättra deras verksamhetsförutsättningar.

På grund av coronapandemin utdelades inget pris 2021; istället belönas i år fyra musikstycken från 2020–2021. Prissumman på 60,000 euro delas lika mellan fyra pristagare; närmare 158,000 SEK vardera till pristagarna.

Om Cecilia Damström

Bosatt i Helsingfors. Komponerar orkester-, kammarmusik och operaverk. Har studerat komposition vid yrkeshögskolan i Tammerfors och därefter komposition på masternivå vid Musikhögskolan i Malmö. Hon är närmast aktuell i Sverige med uruppförandet av orkesterverket Wasteland på Norrlandsoperan i september.  Verket är en sambeställning mellan Norrlandsoperans Symfoniorkester, Gävle Symfoniorkester och Tampere Philharmonic Orchestra.

Mer om Teostopriset ›


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.