189 orkestrar har meddelat att de ställer upp på Blåsmusikens dag, lördagen den 21 maj. Flera tusen blåsmusiker i alla åldrar är igång. Blåsorkestrar från 71 olika kommuner medverkar på olika sätt under dagen.

Blåsmusikens dag mobiliserar hela Sveriges samlade blåsarkraft. Man vill vi visa styrkan i blåsmusiken och vilken viktig roll den fyller i Sveriges musikliv.  

Projektet Blåsmusikens dag startades våren 2018 på initiativ av Nätverket för professionell blåsmusik i Sverige, ett nätverk som leds Kungliga Musikaliska Akademien.

Projektet drivs av representanter från RUM (Riksförbundet Unga Musikanter) Sveriges Orkesterförbund, Kulturskolan, Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, Försvarsmaktens orkestrar och de civila professionella blåsorkestrarna i Sverige.

2022 är det fjärde upplagan av Blåsmusikens dag.

I Blåsmusikens dag ingår även projektet Kommande komponister som görs i samarbete mellan musikhögskolorna i Malmö och Stockholm och Blåsarsymfonikerna sedan femton år. Unga tonsättare ges möjlighet att arbeta tillsammans med en professionell blåsensemble under ledning av välrenommerad dirigent.

De professionella orkestrar är igång

Blåsarsymfonikerna. Del i festival på Musikaliska/Nybrokajen 11. Finalkonsert kl 15.00-17.00 med 7 uruppföranden och slagverkssolisten (och blåsmusik-prisvinnaren) Filip Korocec. Dirigent Anders Emilsson.

Göteborg Wind Orchestra. Under Blåsmusikens dag arrangerar GWO en musikalisk heldag på scenen i Bältesspännarparken i Göteborg mellan kl. 11:00-17:00. Det blir blåsmusik i olika genrer och med olika ensembler.

Marinens Musikkår. Kl 10.30-11.30 – Parad från Sparre till Stortorget, Karlskrona. På Stortorget genomförs konsert. 

Arméns musikkår spelar utanför Edsviks konsthall i Sollentuna den 20/5. Ett blandat program med allt från marscher till ouvertyrer.


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.