Han bor just nu med sin familj, fru och tre söner, i Gnesta utanför Stockholm och arbetar i Kungl Hovkapellet, men kommer från Lviv i västra Ukraina. Vikariatet i orkestern sträcker sig fram till juni i år.

Marko Komonko är en av de musiker som flytt kriget i sitt hemland. De tre sönerna studerar i sin ukrainska skola på distans. Alla tre sönerna spelar violin …

Marko Komonko (f. 1975) är en väletablerad och prisbelönt violinist som bl a studerat vid Tjajkovskij-konservatoriet i Moskva, Royal College of Music i London och har varit elev hos den världsberömda violinisten Viktor Tretiakov i Köln, Tyskland. Han har varit konsertmästare i Seoul Symphony Orchestra, samt är solist i de filharmoniska orkestrarna i Lviv och Kiev.

Musiken hjälper honom att hålla tankarna borta från kriget hemma i Ukraina.

Han har vänner av alla nationaliteter i hela världen, många av dem är ryska.

– Flera av mina vänner i Moskva har ringt och nästan bett om ursäkt för det som har hänt trots att det ju inte är deras fel. Men jag har också anhöriga som försvarar Ryssland och då blir relationen lite ansträngd, säger han till Svenska Dagbladet.LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.