Hagströms Stora Stipendium 2022 på 100,000 kronor tilldelas dragspelaren Lelo Nika Jr (f. 1996) från Malmö.

Juryns motivering: 
– Lelo Nika Jr rör sig otvunget mellan jazz, romsk folklore och världsmusik. Han har en personlig ton i sina kompositioner, samtidigt som musiken vilar tryggt i tidigare generationers djupa förankring i den romska traditionen. Lelo Nika Jr är en virtuos i världsklass som med sitt dragspel lyckas förmedla såväl passion som sorg och ren livsglädje!

Dragspelare och gitarrister belönade

Dessutom har Stiftelsen Albin Hagströms Minnesfond har delat ut 2022 års stipendier till dragspelarna Karin Agdler och Edward Irinasson samt till gitarristerna Morgan Hultgren Wärn, Alexander Brott och Oskar Nilsson Bettinsoli.

För att uppmärksamma årets stipendieutdelning anordnas en webbsänd konsert på Stallet Världens Musik i Stockholm söndag den 15 maj kl 16.00 (med fri entré).

Om Albin Hagströms Minnesfond
Albin Hagström, Älvdalen

Sedan 1997 delar Stiftelsen Albin Hagströms Minnesfond i Kungl. Musikaliska Akademien ut dragspels- och gitarrstipendier till minne av mannen bakom de världsberömda instrumenten. Stipendierna vänder sig till dragspelare och gitarrister (högst 35 år gamla) inom populärmusiken.

I anslutning till affärskedjan Hagström Musik startades en musikskola, som blev förebilden för den kommunala musikskolan (dagens kulturskola).LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.