Blåsarsymfonikerna i Stockholm har inte längre länsmusikuppdraget. Från och med 1 januari 2022 övergick Länsmusiken i Stockholm organisatoriskt  till Region Stockholm och heter Musikkonsulenterna, som ingår i  kulturförvaltningen tillsammans med dans-, cirkus-, film- och hemslöjdskonsulenterna.

Så nu har en ny strategi tagits fram för Blåsarsymfonikerna och för detta behövs en ny vd.

Och det är ingen hejd på kompetenshöjden för denna nya orkester-vd när man nu går ut med platsannons. Här vill man ha en riktig superkraft. Personen bör ha och kunna:

– Relevant akademisk utbildning, sannolikt inom musik, ekonomi, kultur eller liknande
– Musikalisk kompetens, som utövande musiker eller från sammanhang nära utövande musiker/orkesterverksamhet 
– Erfarenhet av ledarskap inom musik- eller kultursektorn med erfarenhet av att utveckla såväl verksamhet som organisation och människor.
– Erfarenhet som chef med ansvar för intäkter och kostnader (resultatansvar) liksom för personal och arbetsmiljö. Alternativt har du varit projektledare och haft resultatansvar för ett större kulturprojekt med många projektdeltagare
– Förhandlingsvana, erfarenhet av att hitta konstruktiva och vinnande lösningar för parterna
– Erfarenhet från, eller kunskap om, arbete i en politiskt styrd organisation innebärande förståelse för den demokratiska processen och politikens villkor 
– Ett relevant nätverk inom såväl musik, som inom näringsliv och den politiska sfären
– Behärska svenska och engelska väl i tal och skrift
– Fastighetskunskap, erfarenhet av hyresförvaltning och lokalplanering

27 musiker

Blåsarsymfonikerna (tidigare Stockholms Läns Blåsarsymfoniker) har Musikaliska på Nybrokajen 11 i Stockholm som hemmascen sedan 2011 (sedan 1 april 2022 är namnet Musikaliska Kvarteret). 

Orkestern grundades 1906 under namnet Stockholms Spårvägsmäns Musikkår som en sextett och stod i början under Stockholms Spårvägars regi. Orkestern består idag av 27 halvtidsanställda musiker. Chefdirigent är Cathrine Winnes

Större plats i stockholmarnas hjärta

Verkställande direktörens uppdrag blir att tillsammans med styrelse och medarbetare ”leda Blåsarsymfonikerna in i nästa fas”. Det sägs innebära att ”positionera och profilera Blåsarsymfonikerna gentemot nya målgrupper, skapa större räckvidd, ta en större plats i stockholmarnas hjärta men även nationellt”.

Platsannonsen säger även att vd ska utforska nya finansieringsformer, till exempel sponsorskap, och anpassa organisation och kompetens utifrån de nya förutsättningarna.

– VD behöver även verka för att blåsmusiken i Sverige lyfts fram, stärker sin position med förhoppningen att tillväxten bland unga musiker inom blåsmusik ökar.


När Länsmusiken övergår till Region Stockholm planeras samarbetet med Blåsarsymfonikerna fortsätta under 2022, för att ta tillvara de erfarenheter och projektmodeller som Länsmusiken och orkestern har skapat tillsammans.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.