Uppsalakompositören Mårten Jansson (f. 1965) är numera ett tonsättarnamn långt utanför Sveriges gränser. Hans verk ges exempelvis ut av ansedda tyska Bärenreiter Verlag, som publicerat ett 20-tal av hans verk; med titlar som An Elemental Elegy, Stillae (Drops) for mixed choir, Missa Brevis Arosiensis, Tonight I Dance Alone, De sancto Pelagio et sancto Theodolo.

Mårten Jansson har nått internationell uppmärksamhet, inte minst i Storbritannien.

Så här beskriver han sin musik:

– Jag har alltid föredragit vacker musik framför atonal musik och det är säkert anledningen till att det mesta av min musik är mer på den tråkiga sidan – men vilken dröm det skulle vara att få skapa vacker musik som bubblar över av glädje! Mina kompositioner består nästan bara av sakral musik. Detta för att uttrycka min egen tro men också min uppskattning och respekt för de tidlösa texter som har använts i århundraden efter århundraden.

Premiär för Requiem Novum

London-ensemblen Voces8 (förstärkt med ett antal korister) kommer den 17 april i en onlinekonsert att framföra Janssons rekviem med texter av Charles Anthony Silvestri.

Det blir världspremiär och verket framförs från All Hallows’, Gospel Oak, London, med Philharmonia Orchestra och sopranen Anna Dennis.

Dirigent är Barnaby Smith, utbildad countertenor och numer konstnärlig ledare/dirigent för Voces8.

Konserten kan ses här

Voces8, Anna Dennis och Philharmonia Orchestra under ledning av Barnaby Smith.
1 KOMMENTAR

  1. Jag känner Mårten sedan sin gymnasieutbildning när han var min favoritelev och den glödande själen i skolans körsång. Han uppmuntrade sina skolkamrater att delta i detta frivilliga, utsatta ämne som enligt skolverkets (lysande-idiotiska) regelverk skedde på ett rullande schema, samtidigt med ordinarie undervisning i övriga ämnen. Han satte upp affischer med sloganer typ ”Sjunga bör man, annars dör man”. Jag minns också hans glädje när jag upptäkte hans talang och erbjöd honom att för första gången i sitt liv dirigera skolkören. Med tiden har Mårten lyckats att genom sin talang, vilja och stenhårt arbete, bli en etablerad tonsättare desutom med en musikdoktorstitel Det blir fortfarande ett mysterium hur kunde han klara av denna ansträngning i kombination med sitt ordinarie lärarjobb och familjelivet som kärleksfull flerbarnspappa?
    Stort GRATTIS, lycka till och fortsatta framgångar Mårten!
    Önskar din eviga hjärtevän,
    Mihai Iovanescu 😍💓👍👌

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.