I januari meddelades det att Föreningen Adolf Fredrks Musikklasser, FAFM (ej att förväxla med Adolf Fredriks Föräldraförening) tilldelats 6 miljoner kronor från Allmänna arvsfonden. Detta för ett treårigt projekt för körsång och demokrati.

Föreningen vill ”utveckla Körcentrum UNG, en plattform och tankesmedja för ungas sång där barn och unga är medbestämmande i alla led”.

Administratörer ska fixa projektet

Till projektet söktes tre projektledare, en på 100 % och två projektledare på 50 %.

Vid Världsröstdagens föredragskväll på Stockholms Musikpedagogiska Institut (SMI) den 7 april skulle FAFM:s ordförande, Magnus Bäcklund, presentera Körcentrum UNG. Så mycket nytt blev inte sagt; mest en genomgång av föreningens stadgar.

Känt sedan tidigare var projektpresentation för Körcentrum UNG:
”I projektet, som elever vid Adolf Fredriks musikklasser varit med och utformat, kommer förskolor och BVC i Farsta få besök av unga sångare och i ett klingande konstprojekt möts barn från åk 4 på Askebyskolan i Rinkeby och barn från åk 6 i Adolf Fredriks musikklasser. Tanken är att pröva hur barn med olika bakgrunder och från olika skolor kan mötas i sång på lika villkor. Dessutom utvecklas ett körlabb där unga bjuder in konstnärer för att tillsammans skapa nya arrangemang och konsertformat”.

Som íMusiken tidigare skrivit råkar rektor för Askebyskolan i Rinkeby vara den tidigare rektorn för Adolf Fredriks Musikklasser, Lars-Göran Jacobsson.

Tre projektledare tar mer än halva budgeten
Från vänster Daniel Greayer, Magnus Bäcklund, Karin Knutsson.

Under föredragskvällen på SMI kunde de nyanställda projektledarna presenteras: Karin Knutsson (skådespelare), Daniel Greayer (scen-/underhållningsproducent), Britta Ingmarsdotter (projektledare Romeo & Juliakören).

Man kan imponeras av den administrativa satsningen. Samtidigt som alla förstår att det kostar.

Med lön, arbetsgivaravgifter och pensionsavsättningar torde kostnaden bli cirka 1,270,000 kronor (lågt räknat). Om de tre projektledarna stannar kvar under de tre projektåren blir den totala administrativa kostnaden 3,810,000 kr.

Kvar för att genomföra det vällovliga projektet ’för körsång och demokrati’ blir då drygt 2 miljoner kronor.

Projektet Körcentrum UNG startade i januari 2022 och avslutas i januari 2025.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.