Den nya körsviten av Karin Rehnqvist skulle egentligen haft urpremiär för ett år sedan. Med pandemiförskjutning blir det istället premiär den 27 mars 2022 under festivalen Svensk Musikvår i Stockholm.

Titeln är Tiden ropar på dig! och i sviten ingår styckena Världsklockan, Natt, samt Hårt åskväder – dikter av Harry Martinson; samtliga ur hans diktsamling Dikter om ljus och mörker från 1971.

Körstycket Världsklockan komponerades 2013, Natt och Häftigt åskväder är från 2021.

Uruppförandet görs i Musikaliska av Gustaf Sjökvists KammarkörMattias Rodrick, cello, samt Anna Christensson, piano. Dirigent är Florian Benfer.

Ständigt på jakt efter texter att tonsätta
Karin Rehnqvist och Harry Martinson.

– Jag läser mycket poesi, ständigt på jakt efter texter att tonsätta, kommenterar Karin Rehnqvist

– När jag hittar något där det kan finnas en möjlighet till musik, gör jag ett streck i marginalen med färgpenna. Kanske en dag behöver just den dikten få toner, rytmer, klang.

– I Harry Martinsons bok Dikter om ljus och mörker är det många färger och streck, berättar Karin.

Kanske fler tonsättningar

– När jag 2013 skulle göra ett stycke för kör och cello valde jag inledningsdikten Världsklockan; Tungt haven äter på tidens berg/ och bergen samlas i tidens hav. – 
– Vilken storartad poesi!

– Jag gjorde noteringar vid fler dikter i Martinsons bok och tänkte att det kanske kan bli till nya stycken en dag.

En kördirigent och en cellist frågade efter ett stycke, som blev till två; Natt och Hårt åskväder. Tillsammans med Världsklockan bildar de en tjugo minuter lång svit, men varje stycke kan också framföras separat.
LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.