2022 års Rolf Schockpris I de musikaliska konsterna tilldelas den isländske pianisten Víkingur Ólafsson (född 1984).

för sitt banbrytande och framgångsrika arbete med att utveckla och stärka den klassiska musiken. Ólafsson är en av vår tids mest kreativa och innovativa musiker. Med varje musikstycke skapar han en ny värld, som förmedlar såväl djup som briljans och som lämnar ett unikt avtryck hos lyssnaren.”

– Jag är djupt berörd av att vara bland mottagarna av Rolf Schock-priserna 2022. Precis som det krävs en by för att fostra ett barn, krävs det ett helt samhälle för att fostra en konstnär och jag står i tacksamhetsskuld till fler än jag kan nämna här, säger Víkingur Ólafsson.

Víkingur Ólafsson är en isländsk pianist, numer med hela världen som arbetsfält. Han studerade vid the Juilliard School i New York under Jerome Lowenthal och Robert MacDonald, och tog även lektioner för Ann Schein.

Ólafsson har tilldelats många prestigefulla priser för sina inspelningar, såsom BBC Music Magazines Recording of the Year, och har flera stora samarbeten med tonsättare som Philip Glass och Daníel Bjarnason bakom sig. Han har framträtt som solist med världens främsta orkestrar, såsom Los Angeles Philharmonics och Sveriges Radios Symfoniorkester, och varit artist-in-residens vid bland andra Konzerthaus Berlin.

Schockprisen för skapandet av musik, konst och teorier

2022 går de övriga tre priserna till USA, Storbritannien och Nederländerna. I Logik och filosofi till David Kaplan, University of California, Los Angeles, USA, i Matematik till Jonathan S. Pila, University of Oxford, Storbritannien, i De visuella konsterna till Rem Koolhaas, arkitekt från Nederländerna.

Pristagarna delar på 2 miljoner kronor detta år.

Rolf Schock (1933–1986) såg skönheten i såväl logik och filosofi, som matematik, konst och musik. Han var en svensk-amerikansk filosof och konstnär som under några år bl a undervisade vid KTH i Stockholm; född i Frankrike, död i Berlin i samband med en olycka, bara 53 år gammal.

Tre akademier står bakom

Pristagarna utses av den stiftelse som bildades efter donatorn Rolf Schocks död i samarbete med inte mindre än tre svenska akademier, Musikaliska akademien, Vetenskapsakademien samt Konstakademien.

Bilden överst: Ari Magg, foto

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.