Den 24 februari 2022 var stråkensemblen Kyiv Soloists på Europaturné och befann sig i Italien när hemlandet Ukraina invaderades av Ryssland. Krig hade brutit ut och allt förändrades.

Kyiv Soloists består av välrenommerade musiker från hela Ukraina. Många av musikerna har vunnit både nationella och internationella musiktävlingar. För arbetet med att presentera ukrainsk kultur internationellt har ensemblen av landets utrikesdepartement tilldelats titeln Ambassadör för ukrainsk kultur i världen. Orkestern har även status som nationalorkester i Ukraina.

Deras webbplats ligger nere sedan flera veckor tillbaka …

 Det är tungt – men vi spelar
Anatoliy Vasilkivskiy

– Vi spelar för freden, säger Anatoliy Vasilkivskiy, konstnärlig ledare för ensemblen. Det är svårt att förklara känslorna…

– Våra familjer finns i Ukraina och vi har kontakt med dem varje dag; med våra föräldrar, syskon och släktingar. Arbetet känns väldigt tungt just nu, men vi spelar. Musiken hjälper oss i den här situationen och det är vår plikt att sprida ukrainsk kultur.

Europeiskt nätverk anordnade turnén

Initiativet till konserten kom från EUNIC Stockholm, en del av ett europeiskt nätverk av kulturinstitut. 

I en gemensam insats med en lång rad konsertinstitutioner, däribland Konserthuset Stockholm, skapades en stödturné med ensemblen. Konserten i Stockholm den 27 mars kl 19.00 arrangeras i samarbete med Dagens Nyheter.

Biljettintäkterna går oavkortat till Radiohjälpen. Konserten spelas in av SVT.

– Vår tanke har varit att möjliggöra för Kyiv Soloists att fortsätta sin turné, och samtidigt stödja och hjälpa sitt land humanitärt i denna mörka stund. Vi vill manifestera att Europas kulturliv är enat och förenat med Ukraina, säger Liana Ruokyte-Jonsson, ordförande för EUNIC Stockholm och Litauens kulturattaché i Norden. 

Kyiv Soloists kommer bland annat att framföra ukrainsk klassisk musik, folkmusik och ett arrangemang av Ack Värmeland du sköna: det är variationer komponerade av den ukrainske tonsättaren Myroslav Skoryk, som uruppfördes bara något år innan han gick bort 2020. Här framförs de av den svensk-ukrainska pianisten Natalya Pasichnyk

I Uppsala tillsammans med Allmänna Sången

Även i Uppsala anordnas en stor stödkonsert för Ukraina och med Kyiv Soloists. Här tillsammans med Allmänna Sången med sin ryskfödda dirigent Maria Goundorina.

Konserten äger rum i Universitetsaulan den 28 mars kl 18.30.


Bilden överst från en konsert i Italien. Constanzo-D’Angelo, foto

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.