Anders Walls Stiftelse har sedan den bildades 1981 delat ut cirka 75 Mkr till unga talanger inom musik, forskning, och entreprenörskap. Confidencen-stipendiet är ett av dessa.

I år får Josefine Mindus från Stockholm Anders Walls Confidencen-stipendium på 125,000 kronor. Stipendiet inkluderar även en professionell demoinspelning. 

Sopranen och tonsättaren Josefine Mindus (född 1994) avslutade 2021 sina studier vid Hochschule für Musik, Theater und Medien i Hannover och är sedan 2020 en del av operastudion vid Komische Oper i Berlin. Där debuterade hon som PapagenaTrollflöjten av W A Mozart. Under tiden i Tyskland har hon vunnit flera priser, bl.a. tävlingen Paula Salomon-Lindberg Das Lied i Berlin.

Del av förverkligandet av partituret

Under uppväxten spelade Josefine piano och violin samt sjöng i kör. I tonåren intresserade hon sig för komposition och studerade efter gymnasiet på Gotlands Tonsättarskola. Samtidigt fick sången allt större betydelse.

– Jag insåg de enorma fördelarna för kompositionsprocessen att kunna bemästra ett instrument, berättar hon. Dessutom förstod jag hur viktigt själva musicerandet är för mig. Jag älskar att vara en del av förverkligandet av partituret.

Under tiden hon studerade sång på Vadstena Folkhögskola skrev hon tillsammans med Richard Lindström en barnopera, När värdshuset Lyckosten fick annorlunda besök, som uruppfördes 2016 på Gamla Teatern i Vadstena.

Berlin ger mycket

Efter studierna i Vadstena studerade Josefine på musikhögskolan i Hannover. Under hennes näst sista år på skolan uppmanades hon att söka till operastudion på Komische Oper och efter en krävande audition och sceniska prov blev hon antagen. 
– Berlin ger mig oerhört mycket, säger hon. Jag får ren och skär erfarenhet här och försöker att, som en svamp, suga i mig all visdom från alla fantastiska sångare och regissörer som engageras vid operan. 

Bland Josefins förebilder finns sångare som går utanför de konventionella vägarna. Till ecempel Barbara Hannigan, som även dirigerar, och Julia Bullock, känd för sina spännande och utmanande konsertprogram. Något som särskilt engagerar Josefine är att finna nya vägar för att nå en yngre och bredare publik.

Under våren 2022 sjunger Josefine Amore i Orfeo ed Euridice och Zerlina i Don Giovanni på Komische Oper i Berlin.

Foto: Jan Windszus

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.