Före pandemin fick tonsättaren Benjamin Staern uppdraget från Sveriges Radios Symfoniorkester att komponera ett verk för att uppmärksamma att det 2020 var 75 år sedan den första boken om Pippi Långstrump kom ut; bokkollegan Tintin var för övrigt 91 år då.

Staern fick genast en bild framför sig: scenen där Pippi lyfter upp hästen i luften. Så beställningsverket fick titeln Pippi lyfter hästen. Åtta minuter av lekfullhet, energi och upptäckarglädje för symfoniorkester.

Ett par år senare, dvs den 23 februari 2022, är det dags för den uppskjutna premiären.

Tillägnat Greta

Verket är tillägnat klimataktivisten Greta Thunberg och Benjamin Staern har även låtit henne komma in i kompositionen.
– Ja, Greta är liksom Pippi, en stark tjej som vågar gå sin egen väg. Hela verket inleds med Gretas tema, och under verkets gång förvandlas Greta till Pippi och Pippi till Greta.

Musikaliskt har Benjamin utgått från Georg Riedels sång Sjörövarfabbe, som han ”totalt demolerar och bäddar in i verket”.

Ariane Matiakh. Foto: Marco Borggreve

Efter generalrepetitionen utbrister tonsättaren:

– Låter magiskt häftigt om verket. Är så glad och nöjd. Sveriges Radios SO spelar otroligt fantastiskt och kanonbra dirigent! Mycket detaljer som sagt. Känner mig som barn på nytt!

Pippi lyfter hästen uruppförs av Sveriges Radios Symfoniorkester under ledning av den franska dirigenten Ariane Matiakh i Berwaldhallen den 23 och 24 februari.



Foto B Staern: Mats Bäcker


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.