Ett stipendium på 125,000 kronor går till mezzosopranen Mathilda Bryngelsson. Hon har fått Anders Walls Giresta-stipendium 2022. Förutom pengarna får hon också en professionell demoinspelning samt ges en solokonsert i Gireta kyrka i Uppland.

Mathilda (född 1992) är mezzosopran från Göteborg och tar till sommaren sin masterexamen från Malmö Opera Academy (ett samarbete mellan Malmö Opera och Musikhögskolan i Malmö). Egentligen hade hon tänkt läsa juridik, men först ville hon ge sången en chans. 

Sångstudier i många led

Vägen har gått genom sångstudier på folkhögskolor i Oskarshamn, Ingesund och Härnösand innan hon slutligen kom in på Operahögskolan i Stockholm, där hon tog sin kandidatexamen 2019.

Mathilda har tilldelats ett stort antal stipendier, bland annat flera nationella stipendier från Kungl Musikaliska Akademien. 2021 vann hon första pris i OVIS-rösten (Operakonstens Vänner i Skåne). Som pristagare i tävlingen Schloss Rheinsberg Internationaler Gesangswettbewerb i Berlin fick hon i december 2021 göra rollen som Modern i Hänsel und Gretel på Kammeroper Schloss Rheinsberg. Hon har också framträtt som altsolist i Felix Mendelssohns oratorium Elias i Berlin 2019 tillsammans med Brandenburgisches Staatsorchester Frankfurt och Lunds Akademiska Kör

Under våren 2022 är Mathilda aktuell i föreställningarna Suor Angelica (Systrarna) och Det stora oväsendet på Malmö Opera.


Foto: Rickard Solderberg


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.