Tobias Theorell
Henrik Schaefer

Den nästan nye konstnärlige ledaren vid Folkoperan, Stockholm – Tobias Theorell – och den helt nye musikaliske ledaren – Henrik Schaefer – inleder på Folkoperan med att ta sig an ett av de stora operaverken: en av Giuseppi Verdis kanske tätaste operor, Don Carlos från 1867.

Det blir premiär den 22 och 23 september med två sångarlag.

Folkoperan vill förnya genom att bryta de musikaliska konventionerna kring Verdis musik men tar också operan närmare Schiller och det täta kammardramat. Det sägs bli lika mycket en politisk thriller som en familjesåpa, där människan och maktens maktlöshet sätts i centrum.

Kammaropera med tidstrogna instrument

Verdi skrev inte mindre än fem versioner av Don Carlos och i de senare versionerna är både balett och hela akter bortrensade. Folkoperan väljer därför att göra en egen version som närmar sig Friedrich Schillers pjäs från 1788.

– Don Carlos är ett kammarspel som gjort för Folkoperans scen med en fantastisk och spänningsbyggande musik. Den går in under huden och gestaltar några av vår tids stora frågor, säger Tobias Theorell regissör, liksom konstnärlig ledare för Folkoperan. 

Don Carlos blir Henriks Schaefers första operaproduktion som ny musikalisk ledare för Folkoperan. Hans vision är att operan, för första gången i modern tid, ska låta som när Verdi skrev stycket.

Schaefer skapar en romantisk orkester och gör en djupdykning i spelstilen från Verdis tid. Spel på tidstrogna instrument skapar en ny klang som tvättar rent Verdi från förutfattade meningar. Det ger Don Carlos en ny ljudbild vilket också påverkar sångarnas sätt att sjunga. 


Don Carlos på Folkoperan
Musik: Giuseppe Verdi
Libretto: Joseph Méry och Camille du Locle baserat på en pjäs av Friedrich Schiller.
Svensk översättning: Carin Bartosch Edström
Dirigent och musikaliskt arrangemang: Henrik Schaefer
Regi: Tobias Theorell
Scenografi och kostym: Magdalena Åberg
Ljus: Ellen Ruge
Mask och Peruk: Theresia Frisk
Dirigent: Marie Rosenmir
Dramaturg: Jürgen Otten

Medverkande:
Filip II: Johan Schinkler/Fredrik Zetterström
Elisabeth: Elisabeth Meyer/Karolina Andersson
Don Carlos: Kjetil Støa/Adam Frandsen
Rodrigo, markis av Posa: Joa Helgesson/Carl Ackerfeldt
Storinkvisitorn: Philip Björkqvist
Prinsessan Eboli: Matilda Paulsson/Andrea Pellegrini
Isabella: Madeleine Allsop

Folkoperans orkester.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.