Det finns tydligen gott om pengar hos statliga Konstnärsnämnden, för just i år och just idag meddelas att det inrättas ett nytt stort stipendium på 300,000 kronor.

Detta för att uppmärksamma en betydande musikkonstnär. Stipendiet ska delas ut årligen, 2021 delas det ut för första gången.

Konstnärsnämndens stora musikstipendium ska gå till ”en aktiv och gränsöverskridande musikkonstnär med ett betydelsefullt konstnärskap, som tillför musikkonsten och publiken nya dimensioner och som inspirerar nya generationer av musikkonstnärer”.

Som första mottagare har myndigheten valt att uppmärksamma arrangören, komponisten och dirigenten Hans Ek från Uppsala.

Motiveringen

”… för sin musikkonst – en passionerad smältdegel av oväntade möten, historisk resonans och unika ljudlandskap. Hans är en musikalisk brobyggare som skapar nya gedigna vägar både internationellt och konstnärligt.” 

Under Hans Eks konstnärliga ledning har vitt skilda aktörer och koncept fått möta orkesterns klangvärld – allt från opera, jazz och kammarmusik till elektronisk dansmusik, krautrock och konstpop.

Han är högt respekterad som dirigent. Han sägs vara omisskännlig, överraskande och smart i sin röst som arrangör. Även om han är mest känd för dessa yrkesroller, är han även aktiv som komponist.


Foto: Anna Drvnik

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.