HemMusikerVärldspremiär för dubbelkonsert i Berwaldhallen

Världspremiär för dubbelkonsert i Berwaldhallen

Den engelska tonsättaren Sally Beamish, med starka kopplingar i Sverige, har i nedstängningstider komponerat ett verk för violin, klarinett och orkester – titeln är Distans.

Sally Beamish (som även är violast) bekriver kompositionen så här:

– Stycket kom till under nedstängningen 2020 och utforskar mänsklig kontakt men också isolering. Två av mina tre skotska barn bor i Sverige. Det som började som ett utforskande av musik från tre länder, blev ett uttryck för längtan i en tid när många av oss är separerade från dem vi älskar.

– Trots att jag nyligen återvände till mitt hemland (England) hör jag ännu kallet från Skottland och Sverige. Detta finns också i musiken i form av halvt ihågkomna och återskapade fragment av folksånger och danser.

Fredagen den 21 maj 2021 blir det världspremiär med dubbelkonserten Distans. Medverkande är violinisten Janine Jansen och klarinettisten Martin Fröst, Sveriges Radios Symfoniorkester under ledning av Johannes Gustavsson.

Sambeställning av fyra symfoniorkestrar

Dubbelkonserten Distans av Sally Beamish och sambeställd av Sveriges Radios Symfoniorkester, Concertgebouworkest, London Symphony Orchestra och Oslo-Filharmonien.

Vid konserten i Berwaldhallen blir det även mycket nordisk musik: Edvard Griegs preludium till Peer Gynt, Jean Sibelius symfoniska dikt Barden och Symfoni nr 1 i g-moll av Carl Nielsen.