Norsk Komponistforening har delat ut utmärkelsen Årets utøver sedan 1985. Priset går till en artist eller en ensemble på hög professionell nivå som har bidragit till norsk samtida musik under det senaste året eller under en längre period.

På grund av pandemin kunde priset inte delas ut enligt tradition, i december. Istället skedde prisutdelningen den 16 maj i samband med en proträttintervju i NRK med Alpaca Ensemble.

Vinnaren får 100,000 NOK för att genomföra nya konserter eller aktiviteter som främjar norska levande kompositörer.

Flexibel trio

Alpaca Ensemble, stationerad i Trondheim, är en flexibel ensemble i varierande storlekar och kombinationer. Kärnan består av Else Bø (piano), Sigrid Elisabeth Stang (violin) och Marianne Baudouin Lie (cello).

Alpaca initierar både stora och små innovativa projekt inom genombrytande samtida musik och utvecklar en repertoar över etablerade konstformer.

Motiveringen

– Årets artister har stimulerat norsk samtida musik och norska kompositörer i årtionden. Ensemblen håller en hög professionell nivå och har skapat en mängd olika produktioner som dokumenterar ett stort antal uttryck.
Samtidigt har de en mycket detaljerad musikalisk profil. De experimenterar, de är lekfulla, sökande och inte minst orädda. De presenterar också en hög andel kvinnliga kompositörer. Ensemblens ensemble är flexibel baserad på en pianotrio som grundades 1996. Det är hög tid att priset för Årets utøver går till Alpaca Ensemble.

Till de kvinnliga tonsättare Alpaca har haft nära samarbeten med hör Karin Rehnqvist. Bland annat uruppförande av hennes verk In Orbit och Långt borta och nära/Far and near, men också en uppsättning av Sötskolan, översatt till norska, en opera för barn, samt pianotrion Beginning.


Webbplats för Alpaca Ensemble

Foto: Ronny Manuel Danielsen


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.