Publikbegränsningen för offentliga evenemang till 50 personer ligger fast har regeringen i veckan beslutat. Oavsett om lokalen eller arenan rymmer 22,000 personer eller 220.

Så har det varit i över ett halvårs tid. Frustrationen hos bl a konsertgivare är stor. Ilskan kokar hos alla sångare och musiker.

Svårkommunicerad restriktion

Men flygplan får fyllas (där passagerarna bär munskydd!), trängseln i kollektivtrafiken finns kvar och köpcentra har (ännu) inga restriktioner. Logiken är definitivt mycket svårkommunicerad, vilket regeringen och kulturministern säkert redan insett.

Eller kanske inte kulturministern …; tänk om Amanda Lind (kultur- och demokratiminister samt minister med ansvar för idrottsfrågor) inte förstått att detta sätt att särbehandla kulturevenemang är den sittande regeringens egentliga kultursyn.

Det kokar

Ilskan bland sångare, musiker och en musikengagerad allmänhet har nu kokats ned till ett upprop med namninsamling – Öppna salongerna!

Namninsamlingens (långa) text slutar med två krav:

* Att 50 personer-regeln gäller för alla: 50 personer på teatern, 50 personer på Ullared, 50 personer på bussen…   

Eller  

* Att reglerna kring 50 (eller 500) personer slopas, och att ett nytt sätt att beräkna publik införs där man istället räknar personer per antal kvadratmeter och antal totala publikplatser. Vi står redo att öppna våra salonger på ett ansvarsfullt och smittskyddssäkert sätt. Vi tar vårt ansvar; nu vill vi att ni tar ert för Sverige som kulturland.

Snabbt ökande

Facebook-gruppen Öppna salongerna! har på någon vecka fått 5,000 medlemmar och namninsamlingen (vilken publicerades den 9 oktober) fick de första timmarna ca 1,500 underskrifter.

Initiativtagare till den här aktionen är Göran Gademan, dramaturg, Ida Falk Vinland, sångare, Henriikka Gröndahl, sångare, samt Henrik Schaefer, dirigent.

Läs uppropet och se namninsamlingen här

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.