– Idrotten och kulturen förväntas ta ett särskilt ansvar för att smittspridningen hejdas i samhället. Ett ansvar som inte förväntas från andra branscher med tyngre lobbyingartilleri, konstaterar ledningen för Folkoperan i ett debattinlägg.

Undertecknarna är operans vd, Monica Fredriksson, konstnärlige chefen, Tobias Theorell, och den musikaliska ledaren/chefsdirigenten, Marit Strindlund.

Negativ särbehandling

Det blir i praktiken en negativ särbehandling av i synnerhet två branscher: kulturen och idrotten, menar man vidare.

Enligt det förslag och den möjlighet som presenterades av Amanda Lind och Mikael Damberg för en dryg vecka sedan, hade Folkoperan utan problem kunnat ta emot minst 220 personer (en tredjedel av lokalens kapacitet).

– 220 personer som inte heller bidrar till någon större belastning på kollektivtrafiken eller som kräver extra polisbevakning eller ordningsvakter.

Krisstöden täcker inte förlorad kreativitet

De extra pengar som utlovats i den kraftigt förstärkta kulturbudgeten kan möjligen täcka en del av den förlust som en verksamhet utan publikintäkter orsakar.

– Men dessa medel täcker inte den kreativitet och arbetstid som går förlorad i att inte kunna planera sin verksamhet, att inte kunna skriva kontrakt med artister eftersom det just nu inte kommer gå att bedriva konstnärlig verksamhet på ett långt tag framöver.

Foto: Mats Bäcker; Skapelsen av Joseph Haydn på Folkoperan. Samuel Fröler.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.