Smittsäkert var ordet. Gränsen på 50 personer ligger fast, säger inrikesminister Mikael Damberg och kultur- och inrikesminister Amanda Lind (bilden) på en pressträff tisdagen den 29 september.

– Gränsen på 50 deltagare kommer att ligga fast som huvudregel, men regeringen aviserar i dag en justering kring flera regelverk som har stått emot varandra, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

Lättnader av publikrestriktioner har varit hett eftertraktade av en bransch där intäkterna varit mycket begränsade sedan coronapandemien tog sig in i Sverige för ett halvår sedan.

Nytt besked den 8 oktober

Nu blir det regeringsärende igen, den 8 oktober, med plan att lättade restriktioner med upp till 500 deltagare i ett evenemang ska kunna träda i kraft den 15 oktober. Om inte smittspridningsläget förvärras den närmaste tiden …

Hoppet ökade tidigare i september när Folkhälsomyndigheten i sitt remissvar föreslog ett tänkt maxtak på 500 personer. Man föreslog också att begränsa avståndet för sittande publik till en meter, i stället för två.

Tanken var att ändringarna skulle träda i kraft så snart som den 1 oktober, men förra veckan meddelade Stefan Löfven att regeringen avvaktar med att lätta på restriktionerna. Detta med hänvisning till smittoläget.

I de senaste veckans debatt har många menat att nuvarande regelverk slår orimligt hårt mot kulturlivet. Inrikesminister Mikael Damberg (S) aviserar nu en utredning för att ordningslagen ska kunna omfatta även köpcentra, kollektivtrafik och badplatser.
LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.