Scenarbetare och kultur. och konserthus hus över hela Norge kommer demonstrerade onsdagen den 30 september från 12.00 för att varna att ”ett rött varningsljus är tänt för kultur- och evenemangsbranschen”.

Från onsdagen den 30 september klockan 20.00 kommer ett stort antal scener i Norge att synas i rött ljus; bland annat Den Norske Opera og Ballet i Oslo, Olavshallen i Trondheim, Longyearbyen kulturhus på Svalbard, Glassheim Rock & Kulturscene på Jevnaker, Størenslunden i Brandbu och USF Verftet i Bergen.

Aktionen är en del av de internationella rörelserna #wemakeevents och #redalert, som har spridit sig från USA och till stora delar av världen, där kultur- och evenemangsindustrin är under särskilt tryck under coronapandemien.

Åse Kleveland kommer att hålla tal under demonstrationen framför Stortinget på onsdag. Det kommer också att hållas korta tal från oppositionen i Stortinget och från tekniker och artister/musiker, rapporterar arrangörerna.

Tidernas största kris

– Evenemangsbranschen upplever tidernas kris, och vi – folket bakom kulisserna – är nu helt ensamma, medan flera av våra kollegor hamnar i regeringens krispaket. Genom att ta bort det direkta stödet till oss egenföretagare riskerar en hel bransch att lämnas utan någon professionell kompetens när krisen är över, säger aktionens initiativtagare Magnus Boyd, ljusdesigner, i ett pressmeddelande och tillägger:

– Vi stod inför stora utmaningar med rekryteringsbrist redan innan vi drabbades av en nästan full avstängning den 12 mars, och nu är vi i färd med att bryta ryggen helt.

Kampanjen stöds av kultur-Norge, både fackföreningar, medlems- och intresseorganisationer, konstnärer, tekniker och andra. Bland supportrarna som har delat aktionen på sociala medier eller på annat sätt uttryckt sitt stöd offentligt är Norwegian Jazz Forum, Norsk teater- och orkesterförening, nyMusikk, Gramart, NOPA, konsertarenan Oslo Spektrum och artistorganisationen Creo.


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.