Jenny Lind på 1840-talet.

1800-talets publik kunde vittna om en gudomlig röst, intensivt skådespeleri  och en alldeles speciell utstrålning. Jenny Lind var en av världens mest firade sångerskor och ett kulturellt och medialt fenomen.

Hon döptes till Johanna Maria, men kallades alltid Jenny. Hon fick sin musikaliska utbildning vid Adolf Fredrik Lindblads musikskola i Stockholm.

Till 200-årsdagen av hennes födelse den 6 oktober ställer Nordiska museet i Stockholm ut aldrig tidigare visade föremål ur samlingarna som tillhört, föreställer eller har använts av världsstjärnan.

En musikens askungesaga

Jenny Linds liv (1820–1887) är en askungesaga om ett oäkta barn från Norden som kom att sjunga för fulla hus på scener runtom i världen. Redan som 19-åring utnämndes hon till hovsångerska och sjöng på de största scenerna i Sverige, Tyskland, Österrike, Danmark, England och USA – Sveriges första superstjärna, som det är lätt att fascineras av än idag. 

Porträtt av Jenny Lind. Svartkrita gjord av Maria Röhl, Tyskland, 1874.

Trots att väldigt få hade  sett eller ens  hört Jenny Lind sjunga , var hennes stjärnstatus  enorm  och det blev publikkaos  var  hon än  befann sig. Med en dygdig och from framtoning representerade Jenny Lind 1800-talets kvinnliga idealbild.  Den  banbrytande marknadsföringen  av Linds ”personliga image”; givetvis förstärkt genom  hennes  konstnärskap,  skapade  en publikhysteri. 

1850-51 genomförde hon en 18 månader lång utsåld konsertturné i USA och Kanada där hon lanserades som The Swedish Nightingale (Promotorn P T Barnum låg bakom denna marknadsföringsgrej.) Med dagens mått är Jenny Linds USA-turné en av de mest lönsamma turnéerna genom tiderna.

När hon anlände till New York stod drygt 25,000 personer på kajen för att få se en skymt av henne. Publikhysterin antog enorma proportioner genom otaliga varor och produkter med Jenny Linds namn och bild.

Den första konserten i USA hölls i Castle Garden inför en publik på 6,000 personer.

Tidigt exempel på merchandising
Matti Shevchenko Sandin, utställningsproducent

Det var dåtidens merch som alla trånade efter. Det fanns Jenny Lind-handskar och mössor, frisyrer, sjalar, stolar, pianon, cigarrer och flera  teatrar namngivna efter henne.  I vår popup-utställning visar vi nu upp föremål som aldrig tidigare har visats. Min favorit är en Jenny Lind-pappersdocka, som ligger i sin originalkartong tillsammans med flera outfits från olika huvudroller, säger Matti Shevchenko Sandin, utställningsproducent vid Nordiska museet.

Utställningen på Nordiska museet öppnar den 6 oktober och pågår till och med våren 2021.

Jenny Lind-föremål som visas
  • Klänning, bestående av kjol och liv, förvarades i pappask med påskriften ”Jenny Linds sidenklänning. Gåva till Tant Hanna  Uttströms  moster som varit sällskapsdam hos Jenny Lind”.  Cirka 1870-tal.  
  • Sjal i silke enligt uppgift från givaren tillhört Jenny Lind, 1850-1860-tal. 
  • Tavla föreställande Jenny Lind. Svartkrita gjord av Maria Röhl, Tyskland, 1874. (bild till höger).
  • Tavla föreställande Jenny Lind med make Otto  Goldschmidt och barnen Walter (f. 1853) och Jenny (f. 1857). Från cirka 1860.   
  • Pappersdocka föreställande Jenny Lind (från 1840-50-tal), tillsammans med tio kolorerade dräkter och huvudprydnader från olika huvudroller (bilden överst) 
  • Tekopp med fat, som enligt  uppgift  var en gåva till Jenny Lind från hennes trogne beundrare H C  Andersen. I fatets spegel står texten  ”Meiner lieben Schwester  Jenny” (Min käraste syster Jenny).  Från 1844-1849. 

Bilden överst: Pappersdocka förställande Jenny Lind (från 1840-50-tal). Här tillsammans med tio kolorerade dräkter och huvudprydnader från olika huvudroller. Foto: Helena Bonnevier, Nordiska museet.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.