Bara en luttrad kulturadministratör kan gå igång på ’regionala utvecklingsbidrag’ när besked kommer från statliga Kulturrådet.

Kanske är det så, när det från rådet kommer besked om ”dans, bild och form, arrangörsutveckling och samverkan mellan regioner” som är fyra framträdande områden bland ansökningarna om regionalt utvecklingsbidrag.

Av cirka 170 inkomna ansökningar beviljas stöd till omkring hälften, och bland dem märks även ansökningar inom film, litteratur, bibliotek, kulturarv och museer.

– Vi har fått in många ansökningar, trots att kulturlivet drabbats hårt av coronakrisen. För Kulturrådets del är det viktigt att vi – gemensamt med regionerna – bevarar och utvecklar de strukturer som håller kulturlivet levande i hela landet, säger Veronica Lamppa Lönnbro, stf generaldirektör (si där, ett nytt chefsnamn på Kulturrådet).

34 milj kronor

Sammanlagt fördelas omkring 34 miljoner kronor, till utvecklingsprojekt som i regel är treåriga. Ett omfattande interregionalt samverkansprojekt handlar om att etablera en nationell turnéstruktur för musikområdet. Bakom ansökan står Västra Götalandsregionen, men ambitionerna med satsningen är att utveckla arrangörsområdet och infrastrukturen för musiken i samtliga av landets regioner.

Närmare hälften av den totala stödsumman berör satsningar där barn och unga ingår och/eller är huvudsaklig målgrupp. Bland dessa märks flera insatser som berör utveckling och samordning av pedagogiska resurser.

– Det är sedan länge efterlängtat av musikfältet att institutioner med regionalt uppdrag och arrangörer inom det fria kulturlivet hittar former för samarbeten kring nationella turnéer, säger Luciana Marques, biträdande enhetschef på Kulturrådet. Behovet av att stärka arrangörsstrukturer är desto större i kölvattnet av coronapandemin, därför är detta samarbete mellan Regional Musik i Sverige och Musikarrangörer i samverkan extra välkommet.

Tre miljoner till musikprojekt

Inom musikområdet ser vi att 3 miljoner skattekronor hamnar här:

Nationellt centrum för musiktalanger
Utveckling av Nationellt centrum för musiktalanger
500,000 kr

Västmanlandsmusiken
Residensverksamhet år 3
500,000 kr

Musik i Syd
Sång på förskolan – Rösträtt
450,000 kr

Norrlandsoperan AB
URBAN NORTH
400,000 kr

Region Jönköpings län
Etablera ShareMusic som ett kunskapscentrum för konstnärlig utveckling och inkludering
800,000 kr

Östgötamusiken
MUSIKNOD
350,000 kr


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.