Efter mutturbulensen 2016 kring den första generaldirektören, Stina Westerberg*, blev adminstrative chefen Gerhard Kunosson t f generaldirektör under några år.

Men nu är det Dan Lundberg som tillträder som generaldirektör. Det gjorde han den 1 maj 2020, men han är redan väl bekant med verksamheten.

Det är Dan Lundberg som har varit arkiv- och bibliotekschef på Musikverket. Lundberg har också en lång erfarenhet som frilansmusiker och forskare, något som han tar med sig in i den nya rollen.

– Det ska bli väldigt spännande. Enligt mig är det här det häftigaste jobbet man kan ha i kultursverige.

Sedan 2001 har Dan Lundberg varit chef för Svenskt visarkiv och han var med när Musikverket bildades 2011. Sedan 2013 har han lett avdelningen arkiv och bibliotek och de senaste åren har han även vikarierat som chef för Musikplattformen.

Både kulturarv och nyskapande

Ett av Musikverkets centrala uppdrag är att förvalta och tillgängliggöra kulturarv inom musik, teater och dans. Samtidigt verkar Musikverket för att främja det nutida musiklivet bland annat genom utbildning och upplåtande av studior samt bidragsgivning. Arbetet bedrivs inom verksamheterna Musik- och teaterbiblioteket, Svenskt visarkiv, Caprice Records, Scenkonstmuseet, Elektronmusikstudion och Musikplattformen.

Arkiven en skatt

– Ingen annanstans finns kombinationen av kulturarv och nyskapande inom samma organisation på det här sättet. Det betyder att vi har uppgifter att utföra för proffsen i form av bidrag till det fria musiklivet, noter för utlån, studior för elektronmusik och mycket mer. Våra stora samlingar och arkiv är en viktig resurs för forskare.

– Jag vill skapa fler synergieffekter mellan de olika delarna i Musikverket. Vi ska locka dagens kulturutövare in i arkiven och samlingarna för att upptäcka vilken skatt det är, för att inspireras i sitt skapande. I giftermålet mellan nyskapande och kulturarv, där hör vi hemma!


* Stina Westerberg blev tillsammans med fyra andra svenska kulturprofiler i april 2016 åtalad för korruptionsbrott i samband med ett antal middagstillställningar som anordnats av FST och SKAP 2012-14. Tingsrätten ogillade åtalet i dess helhet, men Hovrätten gjorde motsatt bedömning och dömde de åtalade till dagsböter. Målet avgjordes i Högsta Domstolen i mars 2020 genom att HD förklarade att tillställningarna inte vara att betrakta som otillbörliga, och fastställde Tingsrättens friande dom.


Foto: Jonas André/Musikverket

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.