Han skrev cellokonserten Unceasing Prayers 2013, blev nominerad till Lilla Christ Johnson-priset 2019 – och fick det. Samt ära och 60,000 kronor.

Lilla Christ Johnson-priset 2019 tilldelas Djuro Zivkovic för den 20 minuter långa cellokonserten med motiveringen:

”Med stor konstnärlig precision och exakt notation spinner Djuro Zivkovic ett fascinerande musikaliskt klangfärgsnät som intensivt omsluter lyssnaren från första till sista tonen i den starkt personliga cellokonserten Unceasing Prayers.

Priset delas ut vid Musikaliska akademiens högtidssammankomst den 25 november 2019.

Har fått världens största musikpris

Den serbisk-svenske tonsättaren och violinisten Djuro Zivkovic erhöll 2014 världens största tonsättarpris, Grawemeyer Award in Music Composition, för verket On the Guarding of the Heart.

Grawemeyer-priset har lett till en lång rad prestigefyllda samarbeten med orkestrar som New York Philharmonic, Chicago Symphony Orchestra och Royal Concertgebouw Orchestra. Hans originella och starkt personliga tonspråk och hans precisa och välnoterade partitur har lagt grunden till framgångarna och har även varit avgörande för utnämningen till pristagare av Lilla Christ Johnson-priset 2019. Den espressiva solostämman i cellokonserten Unceasing Prayers bildar det klingande navet kring vilket täta, sträva och isande klanger ständigt skiftar färg. Det är fängslande och högkoncentrerad musik som inte för ett ögonblick släpper taget om lyssnaren och där originaliteten tydligt genomsyrar tonspråk, instrumentation och form, skriver Musikaliska Akademien.

Landets främsta belöningar för tonsättare – Christ Johnson-prisen – har utdelats sedan 1958.


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.