Björn J:son Lindh (1944–2013) var flöjtist och pianist och en mycket uppskattad arrangör och kompositör som skrev musik i många olika genrer.
Efter hans bortgång instiftades Björn J:son Lindhs minnesfond, förvaltad av Musikerförbundet, som varje år delar ut J:son-stipendiet till en ung instrumentalist och kompositör som arbetar genreöverskridande i hans anda.

Årets J:son-stipendiat är jazzviolinisten och kompositören Terese Lien Evenstad.

Hon tilldelas stipendiet för sin förmåga att röra sig fritt mellan genrer och utnyttja sin tekniska skicklighet för att anpassa sitt spel till den musik hon framför. Någonting som går helt i Björn J:son Lindhs anda.

Stipendiet delas ut för femte året i rad under Janne Schaffers och Lasse Åbergs konsert Julstämning den 14 december i Gustaf Vasa Kyrka, Stockholm.

Klassiskt skolad violinist

Terese är född i Norge, uppväxt i Sverige, jazzviolinist och kompositör. Hon är utbildad vid Ingesunds Folkhögskola och den första jazzviolinst i Sverige som tagit examen vid kandidatprogrammet Jazzmusiker vid KMH, Stockholm.

Hon är klassiskt skolad i grunden men sadlade om till jazzmusiker under åren på folkhögskola.

Modern jazz i egen ensemble

Idag leder Terese TLE Quartet där hon skriver modern jazz som utforskar möjligheter och sammanför tradition med samtid. Hon är även bandledare i swingbandet The Jazzcats och i stråkkvartetten Stockholm Jazz Strings vilket är ett genreöverskridande projekt där jazzmusiker möter klassiska musiker.

Terese Lien Evenstad var nominerad till Sveriges största jazzpris Sveriges Radio P2 Jazzkattens ”Årets Nykomling 2018” och tilldelades samma år Louis Armstrong-stipendiet med motiveringen ”Hon har gett violinen ett nytt ansikte inom jazzen”. I år blev Terese uttagen till ”Up & coming 2019” där unga jazztalanger möter Bohuslän Big Band, samt utsedd till ”Ung Svensk Solist 2019” av Scenkonst Sörmland.

Foto: Kjell Oscarsson

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.