Under hösten har hundratals musiker provspelat till Kungl. Musikaliska akademiens nationella stipendier. Från dessa stipendieprov har tretton kandidater nominerats till ytterligare en uttagningsomgång där de i två dagar tävlat om Solistprisets tre finalplatser.

De tre finalister som nu uttagits för final är flöjtisten Laura Michelin (längst t v) från Norrköping, pianisten Pontus Carron från Ekerö, och cellisten Kristina Winiarski från Stockholm.

Finalen blir i Berwaldhallen, Stockholm, fredagen den 17 januari 2020 med Sveriges Radios Symfoniorkester och Tobias Ringborg som dirigent. Allt och direktsänds i Sveriges Radio P2 och via Berwaldhallens playkanal.

Vinnaren får 100,000 kr och en lång rad solistframträdanden och konsertturnéer, som en turné arrangerad av Musik i Syd samt att under kommande säsong framträda som solist med Sveriges Radios Symfoniorkester eller Göteborgs Symfoniker.
Vinnaren får även en solokonsert med Malmö SymfoniOrkester, en solistturné med Norrbottens kammarorkester och ytterligare en solistturné med Musica Vitae. I priset ingår dessutom en rad inspelningar och sändningar med Sveriges Radio P2.

– Vi har haft två spännande tävlingsdagar med tretton skickliga tävlande. De tre toppkandidaterna är mycket värdiga finalister och går säkerligen en lysande framtid till mötes. Det bådar för en oerhört rafflande final den 17 januari, säger Fredrik Wetterqvist, Ständig sekreterare i Kungl. Musikaliska akademien.

Foto: Arne Hyckenberg

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.