Han är en av vår tids ledande unga dirigenter och arbetar över hela världen.

Han kanske främst är känd som en av Europas främsta och mest eftertraktade dirigenter av samtida musik.

Christian Karlsen (f. 1985) samarbetade redan som 20-åring med Karlheinz Stockhausen och har sedan dess arbetat nära många av världens främsta tonsättare däribland polarpristagarna Steve Reich, Kaija Saariaho och Sofia Gubaidulina. Lika hemma i den traditionella repertoaren är han särskilt kritikerrosad för sina Haydn och Mozarttolkningar.

Nu får han fina utmärkelsen Interpretpriset av Föreningen Svenska Tonsättare.

Priset kommer att överlämnas vid en konsert den 21 november med Norrköpings Symfoniorkester under ledning av – Christian Karlsen. 
FSTs Interpretpris är på 50,000 kronor; priset har sedan 1982 premierat musiker, ensembler, körledare och dirigenter som särskilt utmärkt sig genom att framföra samtida konstmusik.

Prismotiveringen

Christian Karlsen får priset för sitt brinnande engagemang i den nya musiken samt sin enastående förmåga att genomföra till synes omöjliga projekt. I hans verksamhet kombineras nyskapande med ett starkt intresse för den publika aspekten.

Flitigt engagerad

Tidigare i år gjorde han sin debut på anrika Deutsche Oper Berlin och under kommande säsongen märks två större turnéer med London Sinfonietta (Asien och Frankrike), London Philharmonic Orchestra, Radio France Festival Presences och Nederländska Radion i Concertgebouw Amsterdam med Anne-Sofie von Otter.

I Sverige har han framträtt med bland andra Göteborgs Symfoniker, Kungliga Filharmonikerna, Helsingborgs Symfoniorkester, Wermland Operas orkester, NorrlandsOperans orkestrar och Västerås Sinfonietta.
Han gästar regelbundet ledande orkestrar och ensembler däribland Frankfurt Radio Orchestra, Ensemble Modern, ASKO|Schönberg, ICE International Contemporary Ensemble New York, Nederländska Radion kammarorkester, Amsterdam Sinfonietta, the Hague Philharmonic, Eindhoven Philharmonic och Arnhem Philharmonic.

Bland sceniska produktioner kan nämnas Stockhausens Michaels Reise på Netherlands Opera, Djuro Zivkovics Bogoluchie vid Bergen Autunnale, Benjamin Staerns Saiyah och Kaija Saariahos Nox Borealis på NorrlandsOperan samt konsertframföranden av Schönbergs Erwartung i Amsterdam och Wien. Hans produktion av Beat Furrers FAMA i Amsterdam blev utsedd till en av 2015 års fem främsta musikhändelser i Nederländerna av tidningen NRC Handelsbladt.


Tidigare Interpretpristagare
Anna Petrini (2017)
Anna Christensson (2016)
Karin Hellqvist (2015)
Gageego! (2014)
Martin Fröst (2013)
Norrbotten NEO (2012)
Jan Risberg (2011)
Duo Ego/Monica Danielsson och Per Sjögren (2010)
The Gothenburg Combo/David Hansson och Thomas Hansy (2009)
Jeanette Bjurling (2008)
Ivo Nilsson (2007)
Ingemar Månsson (2006)
Pärlor För Svin (2005)
Jonny Axelsson (2004)
Duo Gelland (2003)
Gunnar Eriksson (2002)
Olle Persson (2001)
Link/Levande Interpreter Av Nutida Konstmusik (2000)
Hans-Ola Ericsson (1999)
B Tommy Andersson (1998)
Kjell Inge Stevensson (1997)
Håkan Hardenberger (1996)
Dan Laurin (1995)
Stockholms Saxofonkvartett (1994)
utdelades ej (1993)
Eva Österberg (1992)
Jörgen Pettersson (1991)
Nils-Erik Sparf och Anna Lindal (1990)
Ansgar Krook (1989)
Kroumata-Ensemblen (1988)
Rascher-Kvartetten (1987)
Helen Jahren (1986)
Christian Lindberg (1985)
Ilona Maros och Kerstin Ståhl (1984)
Magnus Andersson (1983)
Kristine Scholz och Mats Persson (1982) 


Foto: Karl Gabor

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.