Den 16 september för 100 år sedan föddes Sven-Erik Bäck; violinist, outtröttlig kammarmusiker (t ex i Kyndelkvartetten och Barkelkvartetten), tonsättare och musikpedagog.

Den 17 september 2019 blir det en kväll omkring Bäck – en Klingande akademi i ett arrangemang av Kungl Musikaliska akademien och Konserthuset i Stockholm. Lokal: Grünewaldsalen kl 18 (och fri entré!).

Professor Mattias Lundberg och Eric Ericsons Kammarkör, med Florian Benfer som dirigent, kommer att belysa episoder ur Sven-Erik Bäcks liv och några av hans viktigaste verk.

Allt från elektroniskt till motetter

Tonsättaren Sven-Erik Bäcks verklista spänner brett över den konstmusikaliska genren: elektronisk musik, kammaropera, kyrkliga motetter, körstycken, soloverk och orkesterstycken samt tre kammaroperor, Tranfjädrarna, Gästabudet, Fågeln. Han finns representerad i den svenska psalmboken 1986 med sju psalmer. Han skrev även musiken till Ingmar Bergmans Ett drömspel (1963).

Bäck studerade violin för Charles Barkel och Sven Karpe, kompostion för Hilding Rosenberg. Han var medlem av Måndagsgruppen under krigsåren (dvs 1940-1945) och blev nära förtrogen med Karl-Birger Blomdahl och Eric Ericson.

Schweiz och Italien

På 1950-talet reste Bäck och Eric Ericson tillsammans med andra i samma generation till Schola Cantorum Basiliensis i Basel för att fördjupa sig i tidig musik och historiska spelstilar. Studierna för den legendariska musikforskaren och tonsättaren Ina Lohr blev betydelsefulla för Sven-Erik Bäck, liksom hans nära kompositionskontakter med Goffredo Petrassi, italiensk kompositör och dirigent.

På 1960- och 1970-talet förnyade han tillsammans med Eric Ericson den svenska körmusiken, inte minst inom det kyrkliga området.

Sven-Erik Bäck dog den 10 januari 1994.

 

Foto: Hans-Ola Ericson

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.