Tonsättaren Christofer Elgh

Den amerikanska författaren och feministen Valerie Solanas verk SCUM Manifest är ett radikalfeministiskt manifest från 1967, där hon angriper männen och patriarkatet utifrån ett biologiskt, sociologiskt och psykologiskt perspektiv. 

I SCUM-manifestet skärskådas strukturer och värderingar hos individ, familj och samhälle.

Detta har nu fått musik av tonsättaren Christofer Elgh och är något så ovanligt som politiskt medveten konstmusik – nyskrivet, svenskt; det möter du inte så ofta idag.

Det musikdramatiska verket heter Valerie’s Voice och är skrivet för en sopran och fyra el-gitarrer. Regissör är Helena Röhr.

Valeries tankar och visioner om en rörelse som radikalt vill förändra villkoren för såväl kvinnor som män, uttrycks effektfullt av en dramatisk sopranröst i kombination med elgitarrerna.

Många bottnar och humoristiskt

Enligt beskrivningen kommer föreställningen att visa på ”textens komplext mångbottnade och humoristiska prägel. Musiken tillåter oss att snabbt skifta från det allvarsamma till det humoristiska i satiren”.

Föreställningen har tidigare i år gästat Malmö, Arvika, Köpenhamn och Halmstad. Den 18–22 september görs den i Stockholm, På Aliasteatern, Hälsingegatan 3 i Stockholm.

Ensemblen består av sopranen Paulina Pfeiffer och elgitarrgruppen Krock (Pascal Jardry, Danjel Röhr, Pål Nyberg, Jesper Nielsen)
Kostymdesign av Åsa Gjerstad  och ljusdesign av Kicki Renberg.

 

Mer info här ›

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.