De var många som höjde på ögonbrynen och/eller ansåg att deklarationen från Helsingborgs Symfoniorkester var både orealistisk och populistisk – från och med säsongen 2020/2021 slutar HSO att flyga in artister och dirigenter. Istället ska man prioritera samarbeten med gästdirigenter och solister som väljer andra färdmedel än flyg när de reser till konserthuset i Helsingborg.

Redan nu väljer orkestern bort flyget och tar tåget till olika spelningar och orkesteruppdrag. Som senast, när de skulle medverka i SVTs program Kontrapunkt.

En bekväm resa med SJ 3000 från Helsingborg till Göteborg. 1 timme och 40 minuter. Snabbare och bekvämare än t ex buss och bil och med helt andra möjligheter till vila eller reflektion. Dessutom finns ju bistrovagnen alltid med.

– Om fler orkestrar än vi prioriterar solister och dirigenter som vill resa klimatsmart till sina uppdrag, bidrar vi också till att det bli lättare för fler solister att göra som exempelvis Malena Ernman gjort, konstaterar konserthuschefen Fredrik Österling.

Tåginvit från brittisk tonsättare

En oväntad effekt av orkesterns klimatval (som nådde långt utanför Sveriges gränser) var att en välrenommerad brittisk kompositör blev så inspirerad över Helsingborgsorkesterns beslut att han föreslagit ett samarbete. Han vill komponera ett verk på temat en tågresa från London till Helsingborg, med uruppförande i Helsingborg.

Tids nog lär vi bli varse vem tonsättaren är.

Tågturné i Europa

En annan intressant idé som HSO just nu funderar över är en tågturné genom Europa ner till Barcelona med flera konsertstopp längs vägen. Inte omöjligt alls, vet den som har koll på tågresande på kontinenten.


Även kontrabasar går att ta med på SJ-tågen – man bokar en ungdomsbiljett för instrumentet …
 
 
Foto: SJ

 

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.