I mars i år vann han Carl Nielsen International Violin Competition i Odense, öppen för unga musiker under 29 år. Det är Johan Dalene (född 2000 i Norrköping) det handlar om.

Han började spela fiol som fyraåring. Som 7-åring gjorde han sin offentliga debut. Sedan dess har han framträtt som solist såväl på hemmaplan som i Storbritannien, Italien, Österrike, Schweiz, Kina och Sydafrika och vunnit flera prestigefyllda, internationella musiktävlingar, bland annat The Thomas and Evon Cooper International Violin competition 2017.

Säsongen 2018–2019 var Johan Dalene utsedd till Artist-in-residence hos Norrköpings Symfoniorkester med ett flertal konserter på programmet, bland annat violinkonserten av Samuel Barber och kammarmusik av Claude Debussy och Pjotr Tjajkovskij.

Turné i Sverige

Efter många framträdanden internationellt är Johan Dalene nu i Sverige. Den 21 – 29 september är han på turné med London-pianisten Nicola Eimer. Hon har studerat på Royal Academy of Music i London och Juilliard School i New York. Idag är hon professor på Royal College of Music, London, och undervisar i piano, duospel och kammarmusik.

Konsertturnén omfattar Helsingborg, Växjö, Lund, Ängelholm, Särö och Varberg.

På programmet står Jean Sibelius (ur 6 stycken för violin och piano op. 79),  Wilhelm Stenhammar (Två sentimentala romanser op 28), Edvard Grieg (Violinsonat Nr. 2 op.13), Grazyna Bacewicz (Humoresk och Kolysanka), samt  César Franck (Sonat för violin och piano A-dur).

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.