Inte många i Sverige kan ha hört Den Gyllene bruden (Die Goldene Kale). För detta är en komisk operett/musikal från 1923 med premiär på Kessler’s Second Avenue Theater, New York. Verket återupptäcktes 2014, fick sitt återuppförande på National Yiddish Theater i New York 2015 – publiksuccén var ett faktum.

Musiken är skriven av Joseph Rumshinsky (1881–1956) född i i Vilnius och som 1904 emigrerade till USA, texter av Louis Gilrod och libretto av Frieda Freiman.

Die Goldene Kale var en populär föreställning som ofta framfördes i jiddisch-talande områdenbåde i Europa och i Nord- och Sydamerika. Efter 1948 glömdes den bort.

Den 18 maj kommer den franska ensemblen Opera Fuoco och den amerikanske dirigenten David Stern (bilden) till Örebro konserthus för ett Sverige-framförande av Den Gyllene Bruden. Även Svenska Kammarorkestern medverkar.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.