I Stockholm finns under olika perioder ett antal professionella orkesterkonstellationer där musikerna själva råder.

På 1980/90-talet slog Snyko (Stockholms nya kammarorkester) till. Samtidigt fanns Stockholms Sinfonietta, som var en större ensemble. Därefter kunde man under några år på 2010-talet höra Stockholms Solister.

Gemensamt för dem alla var att de drevs av yrkesverksamma orkestermusiker som ville mer och som helst ville spela sin egen utvalda repertoar.

Kvar sedan 2007 finns Absolute Strings, med Jonas Lindgård som konstnärlig ledare (bl a konsertmästare i Nordiska Kammarorkestern och Folkoperans orkester), och Per Hammarström som producent (violinst i Sveriges Radios Symfoniorkester där han också är assisterande dirigent sedan 2009).

Per Hammarström (t v) och Jonas Lindgård

Absolute Strings är alltså en ensemble med handplockade, orkesterlediga stråkmusiker från orkestrar som Sveriges Radios symfoniorkester, Kungliga Filharmonikerna, Hovkapellet samt en del frilansande.

Ensemblen kan varieras i storlek, alltifrån kvintett till full stråkorkester. Spelglädje och tätt samspel utmärker den här stråkensemblen. De presenterar alltid ett program av hög kvalitet. Framför allt fokuserar ensemblen på intressanta verk som sällan annars framförs.

Som i den kommande konserten, den 19 maj i Riddarhuset, Stockholm.

Manligt och kvinnligt, äldre och nyare

Då har man valt en repertoar med 50/50-representation, manligt och kvinnligt: Johann Sebastian Bach (1685–1750) och Josef Suk (1874–1935), Andrea Tarrodi (f. 1981) och Laura Netzel (1839–1927).

Av J S Bach blir det Brandenburgkonsert nr 3, av Josef Suk hans Stråkserenad (från 18982).

Av Andrea Tarrodi (f. 1981) blir det hennes stycke Paradisfåglar (från 2008), som nästan blivit ett repertoarverk hos flera av landets stråkensembler.

Laura Netzels Svit för violin och stråkorkester (skrevs under synonymen Lago) förekommer inte lika ofta i konsertprogrammen, men Musica Vitae är en annan orkester som plockat fram verket. På lördag är det unga sjärnskottet Victoria Stjerna violinsolist med Absolute Strings.

Mer info om konserten

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.