I Kristianstad startar nu ett projekt där framför allt barn ska få chans att skaffa sig en relation till den klassiska musiken.

Det är Musik i Syd som tillsammans med Kristianstads kommun beviljats 1 miljon kronor under två år för satsningen man kallar IN I MUSIKEN – att skapa möten mellan människan och den klassiska musiken.

Pengarna kommer från insamlingsstiftelsen Signatur som har som syfte att stödja organisationer och projekt som erbjuder högkvalitativ musik. Andra verksamheter som 2019 stöds av Signatur är Libravoice på KMH, Sharemusic & Performing Arts och Songlines.

Ett utvecklande liv med klassisk musik

Under 2019–2020 ska Musik i Syd skapa förutsättningar så att framför allt barn ska möta den klassiska musiken och skapa en relation med Kulturkvarteret i Kristianstad. Fler ska hitta till Kulturkvarteret och känna sig hemma, både där och i musiken. Syftet är att bidra till personlig och social utveckling, skapa mening och göra livet rikare genom främst den klassiska musiken. 

Man ska låta alla barn i årskurs två vid ett flertal tillfällen möta Kulturkvarteret både som uppsökande företeelse och fysiskt på plats.

Nära musiker och orkestrar

Det blir möten som inkluderar både Musik i Syds egna ensembler Musica Vitae och Ensemble Mare Balticum samt andra gästande musiker samt till sist den stora symfoniska upplevelsen med Helsingborgs Symfoniorkester.

– Barnens tillgång till den klassiska musiken ser vi som en demokratisk rättighet och vi vet hur en stark upplevelse i unga år kan påverka hela livet. Vi är oerhört glada över förtroendet och möjligheten att få arbeta med detta viktiga projekt, säger Susanne Rydén, VD Musik i Syd.
LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.