Med kompositionsbidrag från 16 länder har vinnaren av Allmänna Sången & Anders Wall Composition Award 2019 utsetts.

Det blev norska pianisten, tonsättaren och körledaren Eva Holm Foosnæs (f. 1983) från Trondheim som tog hem förstapriset på 50,000 kr, diplomering samt utgivning av stycket av Gehrmans Musikförlag.

Eva är dirigent för den prisbelönta kammarkören Aurum, som främst arbetar med nyskriven skandinavisk musik. Hon är även konstnärlig ledare för Opera di Setra and Oslokspelet i Tylldalen.

I sitt stycke The Black Monkey har hon utgått från Katherine Mansfields dikt med samma namn.

Prisutdelning och uruppförande av vinnarstycket kommer att äga rum i Uppsala den 25 maj 2019 under Allmänna Sångens årliga vårkonsert.

Juryns motivering:

“Med ett väldigt fint öra för de olika karaktärerna och stämningarna i texten har Eva Holm Foosnæs skapat en imponerande dramatisk komposition med en god känsla för musikalisk form samt med en humoristisk ton. Kompositionen uppvisar en blandning av traditionell harmonik och mer ovanliga element såsom intressanta glissandi och taleffekter.
Tonsättaren använder den blandade körens resurser på ett mycket begåvat sätt och ger plats för alla 8 stämmor att synas och höras under verkets gång. Genom att undvika alla extremer i notation och röstanvändning har Eva Holm Foosnæs skapat en mycket användbar komposition som kommer att vara tillgänglig för många blandade körer världen över.”

Juryn bestod av Lone Larsen, Vaclovas Augustinas, Maria Goundorina och Robert Sund.


Allmänna Sången & Anders Wall Composition Award arrangerades första gången år 2013 då Allmänna Sången firade femtio år som blandad kör. I samband med jubileet utlyste kören tillsammans med Anders Wall denna tonsättartävling som är inriktad på kvinnliga tonsättare. Tävlingen har till syfte att uppmärksamma kvinnliga tonsättare och deras arbete, samt att stimulera skapandet av ny konstmusik som kan berika och utveckla vår tids körmusicerande.


Foto: Trond GudevoldLÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.