Musiken av Johann Sebastian Bach får möta nykomponerad musik av Siri Jennefelt och Thomas Jennefelt.

Jon R Skulberg (överst) och Olof Boman

Det nya allkonstverket med sång, dans, konst och nyskriven musik kallas för Vi – en okänd opera av Bach?. En föreställning skapad av regissören/koreografen Jon R Skulberg tillsammans med dirigenten Olof Boman.

Premiär och uruppförande blir det vid Norrlandsoperan i Umeå den 14 mars 2019.

45-årsfirande på NO

Det är fem år sedan Norrlandsoperan sist satte upp en helt ny opera. 2014 blev Blanche & Marie av Mats Larsson Gothe en hyllad föreställning under firandet av Umeå som kulturhuvudstadI år utgör Vi – en okänd opera av Bach? en stor del av Norrlandsoperans 45-årsfirande. 

Att människor behöver människor, är något som förmedlas i operan och förhoppningen är att föreställningen ska ge publiken mycket att fundera och reflektera över.

Rum, ljus, kropp och musik

– Mycket tid har lagts ner på att skapa en föreställning som publiken kan identifiera sig med och som kan beröra, säger regissör Jon R. Skulberg. Här finns ingen klassisk berättelse, eller någon karaktär att följa som i en traditionell opera, fortsätter han, – däremot skapas en gemensam historia i ett aktivt samspel mellan rum, ljus, kropp och musik, tillsammans med publiken.

Musiken utgörs till största del av J S Bachs verk, som här sammanställts av operadirigenten Olof Boman. Under våren 2018 även dirigerade han även Orfeo & Euridice på Norrlandsoperan. Boman, som har specialkunskap och stort intresse i barockmusik. ser uppdraget som något som var svårt att motstå;

– Eftersom Bach aldrig skrev någon scenisk musik så har jag aldrig tidigare, och får kanske aldrig igen, chansen att arbeta med hans musik på det här sättet. På det viset var det här ett oemotståndligt projekt, säger Olof Boman.

Medverkande

Sångsolister: Melis JaatinenKlara Ek, Arash Azarbad. 
Dansare: Linda Blomqvist, Yared Tilahun CederlundKenzo KusudaJoanna ”Skywalker” Holewa ChronaRisa Kojima.

Norrlandsoperans kör
Norrlandsoperans Symfoniorkester
Foto: Micke Sandström


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.