Förra året fick tonsättaren Karin Rehnqvist detta hederspris. 2018 blir det kompositören och textförfattaren Gullan Bornemarks tur att få priset – nu 91 år; hon som i närmare 60 år gett oss en barnsångs- och låtskatt som i många delar blivit ikonisk. Hon har kallats ’barnvisornas mästare’.

Sudda, sudda – Herr Gårman – Gubben i lådan – Är du vaken, Lars? –är några av de barnsångs-hits som kommer från Elin Gunhild ”Gullan” Bornemark, född Bohlin, den 28 november 1927 i Härnösand.

– Härligt att Musikförläggarna prioriterar att en ung entusiastisk tjej under ett långt liv lyckats genomföra sin idé om barn och musik! Glad fanfar i Ess dur, säger Gullan Bornemark.

Priset delas ut vid Musikförläggarnas gala på Berns, Stockholm, den 9 november.

Årets motivering:
Lusten och lyckan i att skapa musik går inte att hejda – musikens kraft tar fram det bästa hos oss. Den fasta övertygelsen har i snart 60 år skänkt svenska barn en oöverträffad låtskatt fylld av lek, glädje och lärande.

En ung musiklärare valde att starta eget i form av musikleken Blåklockan och genom radio och TV blev genombrottet ett faktum. Som textförfattare och kompositör har hon berikat oss med sångböcker och många skivor som tillsammans med hundratals sånger utgör ett helt unikt livsverk.

Då som nu sjunger vi alla med i Gubben i lådan och Herr Gårman och vi försöker fortfarande väcka en morgontrött Lars. Men framförallt suddar vi bort alla sura miner, för det är så härligt att gå i solen. Musikförläggarnas Hederspris 2018 tilldelas vår tids mest folkkära pionjär inom musikalisk barnkultur, vår extraordinära inspirationskälla: Gullan Bornemark!

Hederspriset har tidigare år delats ut till Kenneth Gärdestad, Mauro Scocco, Monica Dominique, Tomas Ledin, Eva Dahlgren, Mikael Wiehe, Per Gessle, Robert Broberg, Sven-David Sandström, Thore Skogman, Georg Riedel, Carl-Bertil Agnestig, Povel Ramel och Benny Andersson & Björn Ulvaeus.

Foto: Staffan Löwstedt

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.