HemVariaNorsk Komponistforening har eget jämställdhetspris

Norsk Komponistforening har eget jämställdhetspris

Norges motsvarighet till FST (Föreningen Svenska Tonsättare) är Norsk Komponistforening. Här arbetar man aktivt för en jämnare balans mellan manliga och kvinnliga tonsättare.

Komponistforeningen menar att kunskap och medvetenhet om jämställdhetsfrågor är nödvändigt för att skapa förändringar. Därför har man tagit initiativ till ett eget jämställdhetspris (Likestellingspris), som delas ut i år för andra gången.

2017 gick priset till Borealis – en festival for experimentell musik.

Mary Ellen Kitchens. Foto: Renate Küchler

I samband med utdelningen av Komponistforeningens Likestillingspris 2018 har man bjudit in Mary-Ellen Kitchens från Archiv Frau und Musik för att hålla en öppen föreläsning på Norges musikkhøsgkole den 2 november.

Mary-Ellen Kitchens är musiker, dirigent och grundare av Haydn-Orchester i München. Hon har varit styrelseledamot i organisationen musica femina München och har initierat Das Frauenorchesterprojekt i Berlin.

Hon sitter också i styrelsen för Archiv Frau und Musik (baserad i Frankfurt), som arbetar för att samla in och visa upp kunskap om kreativa kvinnors historia.

Archiv Frau und Musik

i Frankfurt har man samlat mer än 25,000 medieenheter som inkluderar cirka 1,800 kvinnliga kompositörer från mer än 50 nationer. Det är ett av världens största och äldsta arkiv som uteslutande ägnar sig åt kvinnor i musiken. Det grundades 1979 av International Association of Women and Music; ett nätverk för alla som är involverade i att förbättra kvinnors ställning inom konstmusiken.

Bilden överst: logotype för Archiv Frau und Musik

 

 

%d