Det är i år är 100 år sedan John Bauer och hans familj den 20 november omkom en stormig natt på Vättern, när ångaren S/S Per Brahe förliste.

Tonsättaren Jonas Valfridsson Foto Viktor Gårdsäter

Tonsättaren Jonas Valfridsson (född 1980 i Jönköping) har komponerat en svit inspirerad av konstnären John Bauers liv och målningar; John Bauer-svit 1918 får sin premiär söndagen den 4 november i Kulturhuset Spira, Jönköping.

Det nya verket framförs av Jönköpings Sinfonietta, Jönköpings Kammarkör och SVF-kören. Dirigent är Christian von Gehren.

Kör- och orkestersvit

Det är en 6-satsig kör- och orkestersvit på närmare 40 minuter och blir Jonas Valfridssons mest omfattande verk hittills.

Satserna hämtar inspiration från de kända illustrationerna och sagorna, och har titlar som Tuvstarr och älvorna vid Skogmossebo, Vill-Vallareman och de fyra stortrollen och Trollritten.

– Bauers sagovärld var grymmare än vad jag mindes den, säger Jonas Valfridsson.

– Jag har låtit mig inspireras av orkesterklanger från tiden då Bauer var verksam, alltså det tidiga 1900-talet, säger Jonas Valfridsson. Det impressionistiska och naturromantiska ligger där i bakgrunden, men filtrerat genom mina samtida öron. Det har känts otroligt inspirerande att få skriva ett så omfattande verk.

– Det tog mig bortåt två år att komponera allt så som jag ville ha det, och då har jag ändå kasserat eller arkiverat stora mängder material som inte fick plats, berättar Valfridsson.

 

John Bauer-svit 1918 är en sambeställning från Smålands musik och teater och Norrköpings symfoniorkester.

 

 

Bilden överst: John Bauers Trollen från Domberget, från Jönköpings Läns museum

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.