Nordiska rådets musikpris ska uppmärksamma skapande och utövande av musik på hög konstnärlig nivå, säger statuterna.

Vartannat år ges priset till ett verk av en nu levande kompositör och vartannat år går priset till en större eller mindre ensemble.

Nils Henrik Asheim. Foto: Lisbeth Risnes

Nordiska rådets musikpris 2018 tilldelades Nils Henrik Asheim (f. 1960) för verket Muohta för kör och orkester. Muohta är samiska för ’snö’ och uruppfördes i januari 2018 av Den Norske Solistkor och ensemblen Allegria under ledning av Grete Pedersen.

Nils Henrik Asheim fick ta emot priset av den svenska sångerskan och kompositören Sofia Jernberg på Nordiska rådets prisutdelning på Operan i Oslo.

Nordiska rådet utdelar varje år fem priser: Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris, filmpris, litteraturpris, musikpris och miljöpris. Varje pris är på 350,000 danska kronor (ca  488,000 svenska kronor) och utdelas i samband med Nordiska rådets årliga session; i år i Oslo den 30 oktober – 1 november.

Motivering

Vårt allra första instrument, den mänskliga rösten, har en central roll i verket, då musiken varsamt integrerar språk i ljudvärldarna. Lyssnarna bjuds in i en annorlunda upplevelse av tid, som närmast är en serie av olika atmosfärer eller tillstånd, inte utan en viss känsla av fara eller obehag. Stycket består av 18 sektioner av vilka var och en utforskar ett snörelaterat ord på samiska som ingår i Inger Marie Gaup Eiras doktorsavhandling ”Muohttaga jávohis giella – The Silent Language of Snow”. Vissa ord är direkta beskrivningar av snö, medan andra står för snöns inverkan på människornas dagliga liv – som ulahat, ”en igensnöad vinterväg som knappt är synlig”. Nils Henrik Asheims verk Muohta för kör och stråkorkester skildrar långsamma förändringar som vi knappt ser eller varseblir. Verket uruppfördes i Oslo 2017 tillsammans med Joseph Haydns Årstidernaoch då förklarade tonsättaren att sammanhanget inspirerade honom att försöka lämna begreppet framsteg och kontrollen över naturen som har sina ursprung i Haydns tid, och istället gå in för urbefolkningens upplevelse av att leva med naturen.

Nils Henrik Asheim har under hela sin karriär omväxlande arbetat som tonsättare, organist, arrangör och kurator.

 

Nils Henrik Asheims webbplats ›

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.