Det kan inte bero på jantelagen att Sverige och dirigenttävlingar inte går ihop. Sådana tävlingar har ju funnits här, men en efter en försvinner de.

I Norge finns dirigenttävlingarna kvar (se nedan), liksom i Danmark (med världen största dirigenttävling, Malko Competition) och i Finland finns flera olika dirigenttävlingar. Sverige har fler orkestrar och fler toppkörer (och större befolkning) än våra grannländer. Ändå vill det sig inte.

 

Prispengarna sinar

I Sverige saknas medel. Eric Ericson Award är ett lysande exempel. En prestigefull och uppmärksammad tävling för kördirigenter från hela världen. Prissumma 100,000 kronor. Tävlingen hann genomföras tre gånger; 2003, 2006 och 2009 med vinnarna Peter Dijkstra, Nederländerna, Martina Batič, Slovenien och senast Kjetil Almenning, Norge). Därefter har den fina kördirigenttävlingen fått ställas in, gång på gång. Finansiering saknas.

På samma sätt verkar det vara med Svenska Dirigentpriset till Sixten Ehrlings minne, arrangerad av Stockholm Sinfonietta och revisionsbyrån PwC Sverige. Senaste noteringen kring detta pris är från 2012 då Johannes Liedbergius fick priset. Prissumma 150,000 kronor. Därefter har det varit tyst.

Vi minns även något som kallades De svenska orkestrarnas dirigenttävling. År 2000 anordnades den av Helsingborgs Symfoniorkester. Delad förstaplats blev det för Tobias Ringborg och Eivind Gullberg. Sedan dess har det varit tyst kring denna tävling.

På 1990-talet fanns Kungliga Operans dirigenttävling. Men det var så länge sedan, så den minns ingen längre.

 

Yuwon Kim

Dirigenttävling i Trondheim

I veckan har finalen i Prinsesse Astrid Internasjonale Musikkpris for unge dirigenter just avgjorts. I denna den 18:e upplagan av tävlingen deltog tolv tävlande från hela världen, som hade att arbeta med Trondheim Symfoniorkester. Vinnare blev 30-åriga Yowon Kim från Sydkorea, före Simon Proust, Frankrike, och Nils Erik Måseidvåg, Norge. Förstapriset är på 160,000 norska kronor.

 

 

Bilden överst: Ryan Bancroft, vinnare av 2018 års Malko Competition i Köpenhamn (april).

 

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.