Kultur och hälsa är ett vitt begrepp. Musik och hälsa är något snävare, men likafullt ett viktigt och väl beforskat område.

När nu Kulturrådet sänder en rapport om kultur och hälsa till regeringen (den som fortfarande finns kvar) blir vi givetvis nyfikna på hur musikens ställning står sig inom hälso- och sjukvårdssektorn.

Inom verksamhetsområdet inryms olika typer av insatser där konstnärliga uttryck, konst och kultur används inom hälso- och sjukvårdsområdet, vård- och omsorgsområdet eller folkhälsoområdet. Det kan vara utifrån ett behandlande och rehabiliterande syfte, eller i ett förebyggande och hälsofrämjande syfte. Andra begrepp som kultur i vården, kultur för äldre, kultur på recept förekommer parallellt, konstaterar Kulturrådet.

 

Vart tog musiken vägen?

Vi får bläddra ordentligt i Kulturrådets 114-sidiga rapport och ser att det i så gott som samtliga landsting/regioner finns mängder av insatser för kultur och hälsa (läs: gott om clowner och dans).

Musikens användande i hälsoarbetet är inte lika lätt att hitta. Utom i några få fall verkar musiken och musikens utövare ha en ganska svag position. Men dessa exempel kan vi hitta:

Blekinge
– musik- och teaterarrangemang för äldre

Dalarna
– oklart vad

Gotland
– inget alls

Gävleborg
– projektet Dansa, lyssna, läsa – Knacka på! ska leda till språkutveckling för små barn samt på ett lätt sätt inspirera pedagoger och andra att använda musik och dans i sitt möte med små barn

Halland
– oklart vad

Jämtland/Härjedalen
– Estrad Norr, men oklart vad

Jönköping
– kulturprogram för länets sjukhus av Smålands Musik och Teater
– rehabilitering i grupp tillsammans med professionella kulturaktörer (ex vis körsång); konsertbesök

Norrbotten
– oklart vad

Skåne
– Musik i Syd erbjuder ett musikutbud i palliativ vård

Stockholm
– finansiering av Länsmusiken i Stockholm samt Stockholms Konserthus

Södermanland
– länsmusikverksamheten anordnar cirka 150 musikprogram till kommunernas äldreomsorg

Uppsala
– mycket av aktiviteterna sker i samarbete med studieförbund. Det kan vara konserter, körer; i övrigt oklart vad

Värmland
– Wermland Opera får bidrag för att hitta nya arbetssätt och metoder, främst till målgrupperna funktionsnedsatta, personer på rehabilitering av kronisk sjukdom, psykisk ohälsa samt mot äldre. Även hälsobefrämjande kulturaktiviteter för friska. Exempel:  interaktiv allsång för patienter med afasi, friskvård och rörelse till liveorkester.
– delfinansierar forskning inom musikterapi och ligger i framkant när det gäller forskning på musikterapeutisk behandling inom nyföddhetsvård

Västerbotten
– oklart vad

Västernorrland
– oklart vad

Västmanland
– verksamhet för äldre i regionen, till exempel rockkörer och kammarmusik på äldreboenden arrangerat av de regionala musikinstitutionerna

Västra Götaland
– oklart vad

Örebro
– oklart vad

Östergötland
– musikterapi finns i viss omfattning inom sjukvården

 

Rapporten Nationell översyn av kultur och hälsa finns här

 

Foto, överst: Lena Hedlund

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.