Idag den 6 juni är det Georg Riedels årsdag. Alltså tonsättaren Georg Riedel, inte den svenske basisten/kompositören.

Den förste Georg Riedel var kantor och barocktonsättare och samtida med Johann Sebastian Bach. Han kallades också ”Öst-Preussens Bach”.

Riedel föddes den 6 juni 1676, dog 1738. Han bodde och verkade hela sitt liv i Königsberg i dåvarande Preussen. Samma Königsberg som bombades sönder och samman av britterna 1944 och 1945 och idag heter Kaliningrad och är en enklav i Ryssland.

3,000 verk

Det märkliga med Georg Riedel i Königsberg är hans omfattande musikproduktion. Han blev 62 år gammal och hann under sina verksamma år med över 3,000 verk, huvudsakligen sakrala vokalkompositioner.

Det mest omfattande han komponerade var musik till hela Matteusevangeliet 1,158 verk) och hela Davids psalmer i Psaltaren (734 verk) samt av hela Uppenbarelseboken (710 verk); ett mödosamt komponerande som pågick mellan 1721 och 1734

Allt fanns i Königsberger Stadtarchiv, men andra världskrigets bomber och bränder förstörde det mesta. Kvar till eftervärlden finns ett 50-tal verk av Riedels utgåva Harmonische Freuden frommer Seelen (Kasualmusik).

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.